Recht van overpad bij Huurwoning

0 reacties

Ik heb een aantal vraagjes, en dit is er 1 van.

Toen wij deze woning gingen huren vertelde de toenmalige opzichter van de woningbouwvereniging dat wij recht van overpad moesten verlenen aan de buurvrouw. We hebben een hoekwoning en aangezien het gezamenlijke pad wat er vroeger lag, niet meer is en het stuk grond wat nu rondom deze hoekwoning ligt bij ons hoort, is het voor de buurvrouw aan die kant niet mogelijk om bijvoorbeeld met een container of fiets vanuit haar tuin naar de openbare weg te komen.

Deze opzichter vertelde dat we de buurvrouw die er net iets eerder kwam te wonen al hadden toegezegd dat ze met haar auto gebruik kon maken van de aldaar gebouwde schuur. En dat wij derhalve recht van overpad moesten verlenen zodat buurvrouw met fiets, container en auto gebruik kon maken van de schuur naar de openbare weg.

Dit staat echter NIET in ons huurcontract. Sterker nog buurvrouw vertelde mij dat dit ook NIET in haar huurcontract staat. Toen ze vroeg dit op schrift te laten zetten heeft de woningstichting dat niet gedaan.

Wij maakten ook de afspraak met de woningstichting dat mocht deze buurvrouw verhuizen, het recht van overpad voor de auto zou komen te vervallen en dit was akkoord. Ook dit wilden ze niet zwart op wit zetten ( ik heb hier echter een spraakopname van)

Nu was ik vandaag in gesprek met deze buurvrouw. Ze had het over wat spullen (stenen en hout) die in de tuin had liggen, dat ze niet prettig vond er tegenaan te kijken. We hebben uitgelegd dat die spullen nog weg gingen, we zijn nog druk bezig in de tuin. We houden graag een goed gesprek aan met deze buurvrouw.

We hadden het over de plannen met onze tuin. Waardoor we ook op wat onderwerpen kwamen waar ik toch even verbaasd over was.

Zij is van mening dat ik geen afgesloten hek (met sleutel die ik dan aan haar zou geven) zou mogen plaatsen, omdat de toegang vrij moet blijven (eventueel voor een amublance)
Ook is ze van mening dat haar visite gewoon achterom moet kunnen. Dat ik bij het huren van deze woning met de melding dat er recht van overpad is, zou mogen verwachten dat zij ook een achterom heeft, net als dat onze visite achterom komt.
Hier zijn wij het eigenlijk niet mee eens. Nu willen we best toestaan dat haar kinderen achterom komen (eventueel ook een sleutel van het hek mogen hebben) maar we zijn echt van mening dat wij niet zomaar iedereen over onze grond hoeven toe te laten. De buurvrouw van de andere kant gaat ook al te graag achterom en deze buurvrouw is flink wat lastiger (maakt foto's van ons terwijl we werken in onze tuin bijvoorbeeld) die willen wij niet in onze tuin. Daarom willen wij ook een hek plaatsen, zodat duidelijk is dat dit terrein bij ons hoort en geen gemeenschappelijke grond (meer) is. En al een tijd niet meer is eigenlijk. Alleen de vorige bewoners vonden alles prima, kwamen eigenlijk toch niet buiten.

Hoe zit dit nu? In de algemene voorwaarden staat alleen dat we recht van overpad moeten verlenen naar aanwijzing van de verhuurder.

zondag 2 april 2017