Recht van overpad en hek

1 reactie

Hoi,
Ik zie even door de bomen het bos niet meer met zoeken dus ik gooi me vraag er maar even bij.
Ik probeer het even uit te leggen.
Ik woon 10 jaar op een hoekhuis en moet recht van overpad verlenen aan 2 huizen/buren.
Opzig allemaal geen probleem alleen:
Vraag 1 moet ik dan aan iedereen dit recht verlenen, denk hierbij ook aan andere mensen/beesten die dus niet op 1 van de adressen woont.
Vraag 2, er heeft altijd een hek gezeten, simpel hek open dicht met klink, geen slot. Helaas door het vele schoppen, smijten en natuur geweld en tijdens een grote verbouwing heeft het hek de geest gegeven. Deze is nu al enige tijd (paar jaartjes) vervangen door een nieuw hek (tot opheden geen klachten) . Deze is iets hoger dan voorgaande hek met hendel aan de bovenzijde bereikbaar hoogte is ongeveer 1 meter 25. Er zit geen veer op.
Nu blijft men schoppen tegen het hek, smijt het dicht en laat het open. Ik heb de buren aangegeven dat ik niet blij ben met dit gedrag. Soms gaat het langere tijd goed. Maar Kan ik meer druk leggen op dit, het hek is denk ik mijn eigendom en ik mag toch verwachten dat er met respect/netheid wordt gehandeld?
En dan:
Nu hebben 1 van de buren een dochtertje deze wordt nu wat bewegelijker ongeveer 3 a 4 jaar en om het hek te open klimt zij er op en daarnaast smijt ze ook met het hek. Ik heb de moeder hier op aangesproken en zij zou dit aangeven bij dochter lief. Alleen gisteren wederom gezien gebeuren dat het kind erop klom en mama was erbij dus gelijk mama er op aangesproken en deze trok van leer dat ze recht van overpad heeft en dat ik het hek maar moet aanpassen naar korrekte hoogte want anders kan haar kind niet vluchten bij brand etc. Me broek zakte figuurlijk af. Ik heb aangeven dat ik bekend met het recht maar dat het geen excuus is om het hek te misbruiken/kapot maken daarnaast is bij brand het een heel ander verhaal. Ik vind haar gedrag/verhaal asociaal. Als het een probleem was denk ik dat ze dit van te voren op een normale manier had/kan aangeven en niet zomaar haar eigen regels mag bepalen.
Mag ik haar aanspreken op het gedrag van haar en kind en eisen dat dit niet mag?
Moet ik het hek aanpassen (zonder dat ik hier over eerder ben gevraagd) ?
Zijn de kosten voor mij bij eventueele aanpassing maar ook schade in het algemeen?
Alvast bedankt.
Willem

vrijdag 12 mei 2017