verzwaren erfdienstbaarheid, mag dat zomaar?

3 reacties

Er is een discussie/conflict gaande tussen 3 partijen aangaande erfdienstbaarheid.

Partij 1 (ik) heb heb erfdienstbaarheid naar partij 3. Dit staat heel algemeen omschreven als zijnde dat er een erfdienstbaarheid is. In de praktijk betekend dit dat partij 3 te voet en per (brom-)fiets over mijn terrein kan om hun eigen gebouw te bereiken. Met auto e.d. is dit fysiek niet mogelijk.

Nu gaat partij 2 op zijn perceel bouwen (nu nog braakliggend met een private weg er over) Hierdoor komt de erfdienstbaarheid die zij hebben hebben richting partij 3 te vervallen waar het gaat om auto's etc. Zij hebben op papier een zelfde erfdienstbaarheid aan partij 3 als ik dat heb.

Partij 2 en 3 geven nu aan dat ik de erfdienstbaarheid waar het gaat om auto's etc. "moet " overnemen van partij 2 omdat partij 3 anders niet meer te bereiken is.

Ik heb mij op het standpunt gesteld dat ik mijn erfdienstbaarheid niet lichter wil maken (voetgangers etc. zijn nog steeds welkom) maar dat ik mijn erfdienstbaarheid ook niet ga verzwaren (ik ga geen toegang verlenen, faciliteiten maken om auto's en zwaarder verkeer voor partij 3 over mijn terrein te laten)

Het is jammer dat de gestelde erfdienstbaarheid niet specifieker is maar valt hier, vanuit jurisprudentie, iets over te zeggen?

Groet,
Frank

vrijdag 14 oktober 2016