Vrije toegang tot garage

2 reacties

Ik woon sinds 10 jaar in een drie onder een kap woning aan de doorgaande weg van ons dorp. De situatie is als volgt.

Ik woon in het middelste huis. Beide buren hebben hun garage aan weerszijden van de woning. Onze garage/herinnering ligt aan de achterzijde van de tuin en is bereikbaar via een oprit naast de oprit van de buren. Nu is het probleem dat de ruin van de buren aan de andere kant helemaal om mijn tuinen garage heen loopt en zij daar ook een loods hebben staan. Ik heb een notarieel vastgelegd recht van overpad over de oprit naar de loods om bij mijn garage te komen. De grond voor mijn garage én de oprit is ook van die buren. We hebben jarenlang gebruik kunnen maken van de oprit, echter na heeft de gemeente de rijksweg vernieuwd en daarmee >10 parkeerplaatsen geschrapt voor groenvoorziening. Sinds die tijd doen de buren lastig over het gebruik van de "gezamenlijke" oprit en staat te pas en te onpas een aanhanger voor onze garage (terwijl ze deze ook in de loods zouden kunnen zetten) en hebben wij dus geen vrije toegang tot de garage. Ik heb de buurman daar op aangesproken maar hij vind dat het zijn grond is. Doordat er zoveel parkeerplaatsen verdwenen zijn is het voor ons erg lastig parkeren, doordat wij van hem dus ook niet op zijn grond mogen komen (en dat is met 2 kinderen van onder de 2 jaar, maxi cosi, boodschappen, etc super onhandig; omdat de eerstvolgende parkeerplaatsen op een afstand van >100 meter liggen) terwijl voor onze garage een stuk is van 15m2 waar we al meer dan 10 jaar gebruik van maken om onze auto af en toe te parkeren. Dat mag dus nu niet meer van de buren omdat zij eigenaar zijn van deze grond. Echter ik vind dat ik in ieder geval in mijn garage moet kunnen. Nu heeft de buurman al heel wat jaren bouwafval op zijn grond, zijnde de oprit en dus toegangsweg tot mijn garage liggen. Ik vind dat een doorn in het oog en vind dat hoewel ik er niet echt last van heb om mijn garage te bereiken, dat hij dit moet opruimen.

Nu mijn vragen:
Mag ik op het stuk voor mijn garage, waar hij geen gebruik meer van maakt en dat door mij onderhouden wordt, bij wijze van recht van overpad mijn auto parkeren? Of mag ik hier slechts gebruik van maken als toegangsweg tot de garage.

Mag ik van de buurman eisen dat hij de oprit die wij gezamenlijk gebruiken voor toegang tot de garage of loods opruimt zodat deze niet meer als opslag dient.

Mag ik van de buurman eisen dat hij zijn bezoek niet meer op de oprit/toegangsweg van mijn garage laat parkeren (zij hebben namelijk ook last van t parkeerplektekort en laten hub bezoek wel op de "gezamenlijke" oprit parkeren of zetten hub auto op de stoep.

Mag ik op de stoep voor de toegangsweg parkeren? De uitrit komt, als middelste uitrit uit op een stoep. Dan volgt er een stuk va 70m2 betegeld "pleintje" tussen twee groenstroken. En dan de rijbaan. Daar kan makkelijk een auto staan zonder de overige bewoners te belemmeren.

Al met al een irritant probleem gecreëerd doordat de gemeente van mening was dat de oprit mijn eigendom was. Helaas kom ik bij de gemeente niet verder.

Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden.

woensdag 9 mei 2018