Weg van Overpad versmallen

1 reactie

Ik ben voornemens een huis te kopen waarbij het perceel dat bij het huis hoort, een recht van overpad geeft naar een soort klein bungalowpark met permanente bewoning. Dit recht van overpad is ook vastgelegd bij het kadaster.

Mijn vraag: mag ik het pad versmallen, zoals het verzetten van de schutting zodat mijn tuin groter wordt, en het overpad een stuk smaller, zonder dat dit ten koste gaat van de functie van het overpad? Ik ben namelijk van mening dat het overpad nu wel erg breed is en dat dit niet nodig is voor de functie van het overpad, namelijk dat er met normale auto's doorheen gereden wordt. Er geldt een snelheidslimiet van 5km/h. Maar het is zo breed dat twee superjoekels van vrachtwagens gelijktijdig naast elkaar zouden kunnen rijden met een snelheid van 30km/h. Is het toegestaan (en redelijk) om het overpad zo te versmallen dat je er met een normale auto prima langs kan, en ik dus een lap grond in mijn tuin erbij krijg?

Zelf denk ik dat het er vooral om draait of dat het overpad in zijn functie wordt aangetast. Men zou altijd kunnen stellen dat een 10 meter brede weg gemakkelijker is te begaan dan een 3 meter brede weg, maar is het niet redelijk om te stellen dat ook met 3 meter brede weg de functie van het overpad kan worden benut? Kortom, het versmallen kan mijns inziens prima zonder de functie van het overpad aan te tasten. Het lijkt mij ook beter aangezien de brede weg mogelijk uitnodigt tot hogere snelheden, en er een limiet van 5km/h geldt.

Overleg met de (toekomstige) buren kan natuurlijk altijd, maar ik zou graag ook willen weten hoe het wettelijk en juridisch in elkaar steekt. Alvast dank!

vrijdag 3 augustus 2018