Buren klagen over gebruik vuurschaal

5 reacties

Heb inmiddels al de hele middag naar soortgelijke onderwerpen zitten zoeken, en veel leesvoer gevonden omtrent dit onderwerp. Maar ons geval is uiteraard weer net iets specifieker. ;)

Wat is het geval? Wij hebben ongeveer een jaar geleden een grote vrijstaande woning gekocht in een rustige wijk in het zuiden des lands, op een groot perceel van circa 1500m². Het huis is een typische opknapper; de vorige bewoner heeft zowel het huis als de tuin nogal laten verslonzen, de verbouwingen zijn nog steeds in volle gang. We zijn vorig jaar tevens meteen rigoureus begonnen met snoeien en kappen in de tuin.

Omdat we enorm veel houtafval hebben (van stammen en takken tot latjes en balken), heb ik besloten om een vuurschaal aan te schaffen. Dit in overleg met mijn directe buren en overburen (ook schuin tegenover). Die vonden het allemaal geen probleem, stoken zelf met enige regelmaat en wonen eveneens in vrijstaande huizen op grote percelen. Bij het stoken let ik er bovendien op dat ik enkel goed gedroogd hout gebruik, geen hout met schadelijke stoffen (bijvoorbeeld restjes verf) gebruik, dat de buren gaan was buiten hebben hangen, enzovoorts. Enfin, dat gaat allemaal prima, niemand heeft er last van.

Althans, dat dacht ik.

Inmiddels zijn we begonnen met het opstoken van enkele stammetjes die ik vorig jaar gesnoeid/gekapt heb en die dus al een jaar onder een afdakje gedroogd hebben. Prima droog hout dat nauwelijks rookt en helemaal niet stinkt. We stoken bovendien bijna helemaal achteraan in onze tuin (bijna 80 meter diep), die aan de achterkant tegen akkers aan grenst.

Ging gisteren opeens de deurbel; een man die ik niet kon. Het was een buurman van 3 (vrijstaande) huizen verderop (bijna 100 meter), die kwam me even melden dat zijn buren (dus nóg een woning verder) zo veel last van mijn gestook hadden dat ze de brandweer gingen bellen. Leek me erg sterk, gezien de afstand. Het enige waarmee hij (vond ik) een punt had, was de windrichting. De wind stond inderdaad gisteren naar de kant van hun tuin toe. Nog vreemd, want in diezelfde richting ten opzichte van de vuurschaal stond ik dus te tuinieren en ik had geen last van rook of iets dergelijks.

Gezien de vervelende en vermanende toon waarmee deze meneer mij meteen confronteerde, gaf ik ook te kennen dat ze de brandweer best mochten bellen zodat deze dan konden langs komen en zien dat ik wel 'volgens het boekje' doe stoken, en dat die overlast erg onwaarschijnlijk leek. Ik bleef er voor de rest vrij luchtig onder. Terzijde, deze buren hebben 2 kleine kinderen die bij enig mooi weer de hele dag door krijsen (echt hard volume schreeuwen) in de tuin. Daar hebben wij regelmatig last van, echter nooit dusdanig dat we het nodig vonden om daar iets over te zeggen laat staan te gaan klagen.

Leven en laten leven is het credo van mijn vriendin en ik. We proberen dus zo veel mogelijk rekening met iedereen te houden maar het lijkt ons erg onwaarschijnlijk dat deze buurman echt last van ons stoken zou hebben. Uiteraard zal ik voortaan de windrichting in de gaten houden, maar gezien de grote hoeveelheid hout die wij nog hebben liggen ben ik voorlopig nog wel even bezig met stoken.

Wat is jullie kijk hierop?

zondag 28 mei 2017