Jarenlange Geluidsoverlast (2) Wie Klaagt is de Boef

1 reactie

Een week eerder had ik dit bericht al geplaatst. Na een paar dagen was het verdwenen. Geen reactie van De Rijdende Rechter op mijn e-mail wat er gebeurd is gehad. Tweede poging
https://ooverlast.wordpress.com/2016/07/21/rijdende-tv-rechter-royeert-me/

- Dag en nacht overlast door lage tonen.
- Gezondheidsklachten, slecht slapen, hart etc.
- Buurman heeft fabriekje”aan huis” o.i.d
- Gemeente Rotterdam weet het, doet niets.
https://ooverlast.wordpress.com/

1. Inleiding

Vijf jaar geleden verhuisd naar mijn huidige flat in de Adriaan Dortsmanstraat. Altijd een goede slaper geweest, tot dan. Ik schreef het toe aan “persoonlijke omstandigheden”, maar daar ben ik niet echt het type voor.

Begin 2015 werd duidelijk dat de buurman de oorzaak was. Toen ik in de flat trok, verwonderde mijn vrienden zich over de tot het plafond groen geschilderde slaapkamer. “Je heb een junglekamer Adje” zeiden ze met pretoogjes. Laat dat maar aan hen over. Waarschijnlijk een laatste wanhopige poging van de vorige bewoners om te slapen, alvorens ze verhuisden naar elders in de wijk.
https://ooverlast.wordpress.com/

2. Overlastcoordinator gemeente Rotterdam

Diverse gesprekken met de buurman volgde, zonder resultaat. De verhuurder deed niets. De overlastcoordinator van de gemeente Rotterdam, verwees me doodleuk terug naar de verhuurder. Een brief aan de burgemeester geschreven en een geluidsmeting volgde – zonder resultaat. Niet dat het de gemeente weerhield om bij de buurman aan te bellen. Ik stel het me zo voor:

“Dag, wij zijn van de gemeente. We hebben een geluidsmeting gedaan naar uw illegale activiteiten, maar niets kunnen vinden. Toch bent u hartstikke verdacht en niet alleen omdat u al jaren in een auto met Zwitsers kenteken rijdt. Mogen we even binnen kijken of we misschien iets onwettigs zien? Niet dat we weten waar we naar zoeken hoor.”

Onlangs is de gemeente Boxtel veroordeeld voor de dood van een vrouw die onder de douche gelectrocuteerd werd. Begin dit jaar had ik een absurde, gevaarlijke en onverklaarbare lekkage, waarbij het water langs de muur tussen de logeerkamer en woonkamer naar beneden kwam. Ging ook op anderhalve pas van de meterkast langs, waar ook het gas binnenkomt. Serieuze aangelegenheid, gemeld bij de gemeente en een tweede gesprek met de overlastcoordinator volgde.

Gesprek is een verkeerde voorstelling van zaken. Het was een eenzijdige conversatie, een strafexpeditie in de trend van “Waar denk je wel dat je mee bezig bent” Mijn vragen werden terzijde geschoven. De lekkage was niet van belang, lage tonen had mevrouw nog nooit van gehoord. Onverklaarbare verwarmingperikelen idem, iedereen doet wel eens de verwarming aan. Absoluut, maar niet als je vervolgens de deur uitgaat. En al helemaal niet als je je kelderbox voor 20 euro per maand probeert te verhuren, nadat je ‘m eerst gratis uitleent en iemand zijn spullen erin zet. Daarnaast welke alleenstaande heeft de verwarming in de badkamer dag en nacht aan?

Toen viel het woord laster. Pardon, wat bedoel je? vroeg ik. “Vraag dat maar aan de politie.” Misschien bedoelde ze het woord privacy. Het was nogal klunzig, waardoor het intimiderend effect niet tot haar recht kwam. Na afloop bleef ik verbijsterd achter. Dat werd nog erger.

Twee dagen later rijdt er een auto door het parkje. De tweede in vijf jaar. Het parkje grenst aan de snelweg, omgeven door een aantal flats. Je komt er alleen via een doodlopende parkeerplaats.

De eerste auto die ik er zag, was een politieauto het jaar daarvoor. Buurman had geklaagd – hou je vast – dat hij gestoord werd bij het uitoefenen van overlast. Een bijzonder alerte dame van en ik hadden eerder die middag telefonisch drie kwartier gesproken. Simpele ziel die ik ben, recht voor z’n raap mijn kant van het verhaal verteld. Op het achterbalkon had de buurman een vaste tentconstructie gebouwd, zodat hij ‘s nachts ongezien kon doorgaan met zijn activiteiten. De politie nam een kijkje.

Die gemeenteauto, een jaar later, na het gesprek met de overlastcoordinator verbijsterde me. Iemand onterecht de les lezen – en achter zijn rug om wel onderzoek uitvoeren. Lage tonen kunnen leiden tot hartproblemen, ik weet er alles van. ‘s Nachts in bed schiet mijn hartslag omhoog tot 120, maar alleen thuis. Een van de vele klachten.

Met mijn telefoon nam ik een foto. Later viel me op dat voor het gesprek ook een gemeenteauto onder het raam had staan surveilleren. We hebben het hier over geluidsoverlast. Niet acceptabel. Alleen al van de Ibuprofen die ik de afgelopen jaren geslikt hebt, kun je een paleis kopen. Hopelijk met gratis levertransplantatie, het spul is gif.
https://ooverlast.wordpress.com/

3. Expert Overlast

Het gesprek drie weken laten bezinken om de emotie eruit te krijgen. Vervolgens geinformeerd hoe ik bezwaar kon maken tegen de handelswijze van de overlastcoordinator. Een week later antwoord. En weer stond er een gemeenteauto in de straat te koekeloeren. Teruggemaild dat ze het erger maakten. Als reactie wil de expert nog een keer praten. Schoorvoetend ga ik accoord. Vrienden zeiden dat een gesprek over een paar weken, betekent dat het geen prioriteit heeft voor de afdeling overlast van de gemeente Rotterdam. Daarop heb ik afgezegd.

Ondertussen werd het alsmaar gekker. Nog maar een gemeenteauto voor de deur. Als ik naar beneden loop, rijdt de auto weg en stopt om de hoek. Ondertussen was mijn brief aan de burgemeester niet aangekomen. Van de GGD en DCMR had ik ook niets gehoord. Men – maar wie? – was aan het surveilleren. Alles verliep zo knullig – net als het rondkijken in de woning van de buurman een paar maanden eerder – dat het meer schade dan goed doet.

Deze hele laatste episode van het gekkenhuis, loopt inmiddels een maand of drie. Ik vermoed dat onlangs de politie de woning is binnengegaan. Later stond er opvallend een auto van de afdeling handhaving en toezicht gemeente Rotterdam voor de deur.

Ondertussen voel ik mij als boef behandeld. Dat schreef ik, samen met een aantal andere opmerkingen aan de expert. Zonder enige reflectie reageerde hij de volgende ochtend om kwart over zeven:

Expert: “Zoals ik er nu tegen aan kijk is het wat mij betreft een eenzijdig verhaal.” (21 juni 2016)

Natuurlijk niet, al die gemeenteauto’s bewijzen het tegendeel. Ben je dat toch van mening, leg dan uit waarom. Toen kwam de bom:

Expert: “Voorts, totdat er een persoonlijk gesprek plaatsvindt, zal ik uw mails ter kennisneming aannemen en daar verder niets mee doen. Ik ga dit ook intern communiceren bij de gemeente Rotterdam.” (21 juni 2016)

Ongeloof, absoluut ongeloof. Noch de gemeente noch ik had vragen voor de andere partij. De gezondheid, veiligheid en het woonplezier van de bewoners is ernstig in gevaar. Hoe kan iemand, wiens werk de veiligheid van de inwoners van Rotterdam is, dit schrijven? Erger nog, toen ik een week later een bezwaar indiende bij de ombudsman, had ik niets van de gemeente gehoord. Niemand die dacht: “Kom laten we het anders aanpakken.”

Er is nog veel meer, zeker de laatste maanden. De geluidsoverlast is duidelijk meetbaar. Toch wordt er niet ingegrepen. Inmiddels is de verlichting in onze portiek uit, netzo als aan de achterkant, ter hoogte van onze kelderboxen. Twee lantarenpalen – met zichtlijnen op onze portiek – zijn ook uit. Je kon er op wachten, een paar dagen geleden is er ingebroken.

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Niet de afdeling Overlast van de gemeente Rotterdam. Dat is een doodlopende weg.
https://ooverlast.wordpress.com/

4. Tot slot

Mijn ervaring met de gemeente Rotterdam is vooral positief. Veel mensen die uitstekend werk doen. Toen de geluidsmeter kapot ging, werd ik op zaterdag teruggebeld. Top.

Een nog mooier verhaal van het echte Rotterdamse is de Roteb. De vader van een van de flatbewoners was overleden. Per ongeluk had de zoon de horloges van zijn vader – erfstukken – bij het vuil gegooid. De mannen van de milieustraat hebben de container geleegd en de horloges werden heel teruggevonden. Klasse toch?

Maar ook: In deze tijd van constante terreurdreiging was de deur bij de buurman dagelijks ingetrapt door de politie als hij geen blanke man was geweest.
https://ooverlast.wordpress.com/

dinsdag 26 juli 2016