Overlast door spelende kinderen

0 reacties

Hallo,

Kan iemand mij tips geven over wat wel en niet kan met spelende kinderen?

Mijn buurvrouw geeft aan, last te hebben van lawaai als kinderen in de tuin spelen. Als zij vanuit haar tuin roept "koppen dicht" wordt daar niet op gereageerd. Ik heb haar nog nooit gehoord, de kinderen ook niet. Ik heb haar dus gevraagd om het tegen mij te zeggen als ze ergens last van heeft. Ik kan het efficiënter oplossen (ervaar haar aanpak ook als weinig zinvol - want "kop dicht" klinkt in mijn oren erg onvriendelijk en suggereert voor de kinderen, dat ze geen piep meer mogen zeggen).

Ik zou meer zijn van:" verzin nu maar ff iets anders om te spelen, politietje kan als de buurvrouw niet in haar tuin zit of op de speeltuin."

Maar ik weet dus serieus niet, waar mijn buurvrouw precies last van heeft. Ik ga niet elk speelgeluid verbieden en grijp natuurlijk in als er gemeen gedaan wordt of gegild wordt. Zij heeft het dan over "koters" die bij ons op bezoek zijn en een hele vervelende stem zouden hebben. Mijn jongens zelf zijn rustig. Ik zou het niet horen, omdat ik er midden in zit en koptelefoon op houd (ik heb niet eens een koptelefoon).

Ja, bij ons wordt gespeeld.
Ja, dat is te horen.
Ja, ik ben best bereid om voor meer rust te zorgen op momenten dat zij last heeft... mits het niet volkomen onredelijk is. Zij is een nogal ingewikkeld persoon.

Toen zij gisteren klaagde vertelde zij waar het voor haar idee allemaal aan lag dat de andere buren zeggen er geen last van te hebben. Het zit haar blijkbaar hoog, als ze al met iedereen gepraat heeft. Gelukkig is zij de enige, die aangeeft last te hebben. Haar eigen referentie kader voor omgaan met kinderen is haar eigen jeugd van zo'n zestig jaar geleden. Wat zij vertelt grenst in mijn oren aan mishandeling.

Wat voor tips hebben jullie?
Wat soort spel en geluid moet ik beter gaan verbieden?
Zelf heb ik er echt geen last van en zo toch, dan krijg ik de kinderen altijd zo ver om ermee te stoppen. Tenminste stoppen ze met wat ik vervelend vind.
Nu zal ik dat vaker moeten doen, maar dan wel zinvol. Ik ben niet bereid om kinderen structureel weg te sturen en te schreeuwen dat ze hun kop dicht moeten houden (haar voorstel, want daar luisterde zij naar als kind)

Wat zijn fatsoenlijke grenzen voor buiten spelen?
Kan ik van mijn buurvrouw verwachten, dat zij op momenten waar zij last heeft mij ervan op de hoogte brengt zodat ik er iets aan kan doen en weet waar en wanneer zij last heeft?
Ben ik onredelijk als ik niet bereid ben structureel elk hoorbaar spel te verbieden omdat een buurvrouw er eventueel last van heeft?
Als zij niet thuis is of in haar huis zou ik de kinderen toch gewoon moeten kunnen laten spelen, of is dat asociaal?

Wij hebben meer bezoek dan andere mensen, er spelen hier vaker en meer kinderen dan gemiddeld, er is dus zeker winst te boeken.

Ben ik onredelijk als ik dat efficiënt wil doen
- ik spreek de kinderen aan, op een manier die bij hen wel aankomt (niet zij door gefrustreerd geroep wat wij niet horen... Ik vermoed dan ook dat de frustratie groter is dan haar stemgeluid)
- ik grijp in op momenten als zij aangeeft last te hebben en ga er dus van uit dat zij mijn verzoek nakomt om het aan te geven wanneer zij voor haar gevoel niet van haar rust kan genieten (en dus niet: er zijn nooit kinderen te horen in onze tuin)
- als ik beter weet welke stemmen en spellen ze last van heeft ga ik daar proberen een structurele oplossing voor te zoeken.

Of heeft iemand een beter idee?

Mvg
LUMLE

maandag 2 april 2018