Rookoverlast houtkachels

4 reacties

Goedendag,

Omdat ik me echt moedeloos voel en niet weet wat ik er nog aan kan doen; hier mijn verhaal.

Wij wonen in een oud dijkhuis, aan een rustige dijk in de Betuwe. Een mooi stekje, een fijn huis, echter... stoken ze hier heel veel hout ondanks dat iedereen over cv beschikt.

Ik ben moeder, heb een dochtertje van drie en een hardwerkende man.. zelf werk ik ook 4 a 5 dagen per week in onze winkel. Wat een verademing is want dan kan ik weg, even ontsnappen aan de smoq wolk waarin ik leef.. totdat ik s'avonds de auto weer parkeer, in de rook.

Ik ben longpatient, heb mijn hele leven al astma en gebruik diverse medicijnen. Als de koude maanden aanbreken wordt het weer tijd om "te klokken". Vanaf 8.30 tot 00.00 uur branden er naast ons en voor ons, 3 houtkachels in totaal. Op 150 meter afstand ook nog een vierde waar pertinent zwarte rook uitkomt. (zeer slechte verbranding)

Als ik thuis ben gebruik ik meerdere keren per dag medicijnen om benauwdheid terug te dringen, hoofdpijn en zere keel horen hierbij. Mijn dochtertje is al maanden verkouden en kucherig (al weet ik niet zeker of ik dat hier alleen aan kan wijden) de fijnstof en stank komt overal! Dit is een oud huis en de 'rook' kruipt makkelijk door kieren en naden.

Mijn naasten buren beschikken over maarliefst 2 houtkachels. 1 houtkachel staat in het 'hondenverblijf'. Hier verblijven +/- 15 rashonden die elke dag, naast de cv, extra warmte nodig hebben dmv houtverbranding schijnbaar. Dit rookkanaal staat op 8 meter afstand en op dezelfde hoogte (!) van het slaapkamerraam van onze dochter. Deze kachel wordt elke dag gebruikt c.a. 13 uur lang! Zij stoken bij windstil, mist en nevel en eigenlijk elk weertype. Mijn klachten worden niet gehoord en zij ontkennen dat ze stoken, zelfs als ik foto's laat zien! Het lijkt zelfs of er alleen maar meer gestookt wordt aangezien zij een twee rookkanaal hebben laten maken in de woonkamer, afgelopen maand. Als ik rond 22.30 ga douchen sta ik onder de stank van hun kachels, deze komt gewoon door het afzuigsysteem heen, zij stoken dan nog.

Onze overburen zijn ook fanatieke stokers, deze rook komt snel onze slaapkamer in. De schoorsteen staat op 12 meter afstand ook op gelijke hoogte van het raam. Bij deze mensen heb ik gelukkig wel mijn verhaal kunnen doen en zij zijn heel begripvol gelukkig. Zij stoken niet meer bij mist of nevel en houden rekening met windrichting en tijdstippen. Een hele verademing waar ik ze heel erg dankbaar voor ben! Ik hoop zo dat zij dit kunnen volhouden aangezien de 'andere kant' zich nergens wat van aan trekt en egoïstisch doorstookt. Het voelt niet goed, de ene buren werken en denken mee (filters hebben we ook naar gekeken met z'n allen maar kwamen we erg duur uit en moest er 1.6 m aan pijphoogte bijkomen, uiteraard willen ik en mijn man (mee)betalen mocht er geen andere oplossing zijn kosten €1250,- ex) terwijl de andere buren overal lak aan hebben en mijn nummer zelfs hebben geblokt, toen ik, voor de tweede keer pas, contact opnam over het probleem.

Deze mensen vormen overigens op meer vlakken 'overlast' maar wij zijn geen mensen die zin hebben in conflicten. Echter, als het mijn gezondheid aangaat en dat van mijn gezin, kan ik niets anders dan 'vechten'. Schone lucht is al zo zeldzaam en zo belangrijk. Laten we alsjeblieft niet al die rommel de lucht in duwen terwijl er zoveel alternatieven zijn; stroomkachels, cv. Ik ben bang voor de toekomst, elke dag ik een gevecht. Alle ramen en deuren dicht, na 23.00 uur kunnen luchten en dan zijn zij vaak nog niet klaar met stoken. S'ochtends snel alles weer dicht anders ontwaken we in de rooklucht.

We hebben een logboek, houden van alles bij; windrichting, type overlast, tijden, ect. Foto's en video's. Met de buren willen praten, klachten ingediend bij de gemeente maar tot nu toe, zonder resultaat.

Wie of wat kan mij helpen? Ik ben ten einde raad, heb geen zin om COPD patiënt te worden, wil niet dat mijn dochter zo opgroeit, wil mijn huis kunnen luchten wanneer ik het wil.
Natuurlijk moet ik ook aan de belangen van de stoker denken maar iedereen hier heeft cv, een sfeerhaard kan ook op stroom of gas, de uitstoot valt niet te vergelijken! We hebben maar 1 aarde en als we nou een verbod zouden handhaven op particuliere houtverbranding, dan weet ik zeker dat de lucht een heel stuk schoner zal zijn en de aarde langer mee zal gaan. Ik wil niet verhuizen maar zie geen andere oplossing.. er is geen wet en regelgeving simpelweg.

Bedankt voor uw tijd en eventueel advies.

Hartelijke groet,
Ew van Wijk

maandag 5 december 2016