Wettelijke eisen geluidshinder (Afzuiging / Ventilatie overburen)

2 reacties

Beste,

Sinds kort ben ik verhuist naar een nieuwe woning in een woonwijk. Ik heb hier een tijd met plezier gewoond tot de zomer maanden. Ons huis is van het type drive in. Garage op de begane grond en de woonkamer op de eerste verdieping. Op de eerste verdieping hebben wij ook een balkon waar wij graag zitten.

Ik zit met het volgende probleem. Onze overburen hebben een defect of versleten (mechanische ventilatie / afzuiging/ cv ketel). Bovenstaande resulteert in een hoop lawaai wat op afstand dus ongeveer bij ons op het balkon of met de ramen open bij ons binnen veranderd in een constante fluit/piep toon (éen frequentie). Ik heb al bij de buren geïnformeerd en die geven aan dat ze het ook horen maar dat ze er geen last van hebben. Ik heb dan ook de indruk dat ze niet van plan zijn om er iets aan te veranderen.

Omwonenden ervaren ook hinder van bovenstaande en gaan ook nog een poging doen om in contact te komen met de buren. Mocht hier nou niks uit komen vraag ik mij af wat hier juridisch nou is toegestaan qua geluidsoverlast. Valt dit onder onrechtmatige geluidshinder? Ik heb hierbij de volgende informatie:

Bouwjaar van de huizen 1990-1993

Afstand tussen onze huizen ongeveer 20 meter

Het geluid is afkomstig uit de schoorsteen op de zolder.(Hier staat de CV en ventilatie)

Het geluid is buiten overal te horen. Op het balkon goed te horen, en ook binnen te horen als de ramen een klein stukje open staan.

Tips zijn welkom.

Met vriendelijke groet,

donderdag 23 augustus 2018