Benedenburen willen boom kappen, onze privacy verdwijnt

4 reacties

Sinds 7 jaar wonen wij in ons huidige huis. Dit is een maisonnette aan de rand van de binnenstad. We kijken uit op de tuinen van de benedenburen.
Vlak nadat wij er zijn komen wonen heeft een schuinbenedenbuur een boom in zijn tuin gekapt. Een groot deel van ons uitzicht en privacy verdween daarmee. Wij waren blij dat er in ieder geval nog 1 boom stond, in de tuin van de benedenburen.
Helaas willen de benedenburen de enig overgebleven boom weghalen. Hun probleem is dat de boom precies op de erfafscheiding van hun tuin en hun directe buren staat. De boom is inmiddels 30 jaar oud ongeveer.
Tijdens de laatste storm is een deel van hun schutting weggewaaid en volgens hen is het onmogelijk de schutting goed terug te plaatsen omdat de boom in de weg staat. Daarnaast staat het huis van de benedenburen te koop.
We snappen hun probleem goed.
Gisteren zijn de buren plotseling begonnen met het weghalen van de boom. Zonder overleg, al weten we dat de boom niet van ons is.
Maar wij hebben al vaak aangegeven erg blij te zijn met de boom, hij verschaft ons privacy, beschermt tegen de zon (ons balkon ligt pal zuid) en er is al zo weinig groen in de stad. Door de boom is er nog wat leven in de brouwerij en, niet geheel onbelangrijk: wij hebben destijds ons huis gekocht omdat er uitzicht op groen is en we voldoende privacy op ons balkon ervoeren.
Wij vragen ons nu af of we enig recht hebben om te eisen de boom te laten staan.
We hebben het kappen voor nu kunnen voorkomen door aan te geven dat we hier niet in gekend zijn en het onredelijk van de buren vinden ons hier niet in te betrekken of rekening te houden met het woongenot van anderen. We moeten hier natuurlijk op korte termijn wel wat mee, want de benedenburen willen hun woning verkopen en beide benedenburen willen hun schutting terug.

Een soortgelijk probleem is al behandeld op dit forum, maar een oplossing of uitkomst heb ik helaas niet kunnen vinden.

Wat betreft VVE: deze is sinds kort opgericht, maar staat nog in de kinderschoenen.

Wie kan mij raad geven? Wat is wijsheid?

zondag 29 januari 2017