Coniferen haag

4 reacties

Wij hebben enorm probleem en weten niet meer waar wij terecht kunnen.

Wij hebben december 2015 ons droomhuis gekocht echter werd ons geluk al snel verstoord door een klagende buurman. Wij laten uiteraard niet ons woongenot verstoren door een buurman aangezien wij het enorm goed kunnen vinden met de overige buren en hier met veel plezier wonen. Echter hebben zowel wij als de achterburen een conflict met onze buren betreffende beplanting.

Er staat een conifeer op onze kant/ de afscheiding (hier begint de discussie). Deze conifeer stond er al toen wij de woning kochten, echter staat hierover niets aangegeven is onze koopovereenkomst. Er is januari en jongstleden een poging gedaan om bij ons in te breken. Dit is door oplettende buurtbewoners die hun hond uitlieten gemeld bij de politie, maar aangezien er geen braak sporen zijn zijn wij hier niet over ingelicht door de politie, wel door de oplettende buren.

Toen wij vernamen dat er een poging tot inbraak had plaatsgevonden zijn wij meteen voorzorgsmaatregelen gaan treffen aangezien ik doodsbang was geworden in mijn eigen huis. Wij zijn nu nog druk bezig alle ramen te vervangen, hebben overal extra sloten op laten zetten enz. De coniferen heg is minimaal 2,50 hoog en 1,50 breed. U kunt u wellicht voorstellen dat dit het zicht belemmer, wat ook inhoudt dat er geen sociale controle plaats kan vinden en ieder ongezien zijn gang kan gaan. De coniferen belemmeren ernstig ons zicht aangezien je er niet doorheen kan kijken. Aan de andere zijde van de tuin (hoek) hebben wij de coniferen er al uitgehaald om zo meer sociale controle en een veilig gevoel te creëren.

Wij zijn naar de buren gegaan met onze bevindingen en hebben gevraagd of wij de coniferen kort mogen snoeien of eventueel mogen verwijderen echter viel hier niet over te praten. Wij hebben zelfs voorgesteld om de kosten voor zowel verwijderen als voor een nieuwe oplossing op ons te nemen, helaas was ook hier niet over te praten. Wij vinden dit uiterst vreemd aangezien de bomen aan de andere zeiden van de buren wel verwijderd zijn en er lage voor terug zijn gekomen ivm. veiligheid. Zij geven als argument dat met het verwijderen van de coniferen de waarde van de woning daalt. Ook geven zij aan dat zij spijt hebben van het akkoord geven bij de andere buren. Wij hebben nog enkele keren geprobeerd tot een oplossing te komen helaas te vergeefs, de buren doen niet meer open.

Enkele weken geleden stond de politie bij ons op de stoep omdat de buren overlast van ons muziek hadden gemeld (de buren zijn hiervoor niet zelf eerst aan de deur geweest). Wij hebben toen direct onze klant aan de politie in kwestie voorgelegd betreffende de inbraakgevoeligheid. De politie gaf toen aan dat de coniferen duidelijk op ons erf staan en dat wij de coniferen uit veiligheidsvoornemen mogen verwijderen.

Om deze reden hebben wij 18-05 een nette brief in de brievenbus van de buren gedaan waarin wij aangeven de coniferen te gaan verwijderen. 19-05 kregen wij een uiterst vervelende en dreigende brief terug waarin werd aangegeven dat wij geen rechten hebben aangezien de bomen er al stonden bij het kopen van het huis, wij zonder toestemming geen recht hebben om de erfgrensbeplating te snoeien, kappen en/of wegknippen. Tevens geven zij aan dat de coniferen verjaard zijn aangezien de bomen er naar zeggen langer dan 20 jaar staan. Zij dreigen gerechtelijke stappen te ondernemen indien wij aan de coniferen komen.

Wij hebben niet de financiëlemiddelen om het daadwerkelijk tot een rechtszaak aan te laten komen, echter kan het in onze ogen niet zo zijn dat wij het hierbij moeten laten.

Wij hebben met de andere gedupeerde buren contact opgenomen met de buurtbemiddeling daarbij staat contact open, echter kunnen zij ons niet helpen zonder dat de wederpartij wilt meewerken. Tevens houden onze buren voet bij stuk over een eventuele rechtszaak.

Wij hebben ook contact gehad met de politie, gemeente en juridischloket, hoe nu verder? De politie geeft aan dat indien het tot een rechtszaak komt onze advocaat met machtiging de meldingen uit het politiearchief kunnen opvragen bij politie midden Nederland bureau WPG als bewijs. De gemeente geeft aan geen uitspraak te kunnen doen over onze grensrecht aangezien het eigengrond betreft, wel geven zij aan dat de coniferen heg maximaal 1 meter mag zijn in de voortuin, hieraan voldoet de conifeer momenteel niet. De gemeente is nog druk voor ons aan het uitzoeken hoe breed de heg uiterlijk mag zijn en geeft ons z.s.m. terugkoppeling. De gemeente geeft ook dat wij het kadaster kunnen raadplegen om daadwerkelijk de erfgrens duidelijk vast te stellen en indien de coniferen daadwerkelijk op onze grond staan wij het recht hebben om de coniferen te verwijderen. Juridischloket en de buren geven echter aan dat indien zij langer dan 20 jaar gebruik maken van onze grond het verjaard is en zij dit stukje grond mogen toe-eigenen. Ik vraag mij af of dit inderdaad het geval is en of een conifeer verjaard aangezien dit officieel geen boom betreft maar heg/struik/gewas? Verder vraag ik mij ook sterk af of het zin heeft om een nieuwe erfgrens aan te laten stellen indien het inderdaad verjaard is.

Het gaat ons echt om onze veiligheid. Veiligheid staat bij ons voorop en momenteel voelen wij ons uiterst onveilig in ons eigen huis. Wij durven de heg nu niet te snoeien/knippen enz. door de dreigementen van de buren.

mvg!

vrijdag 19 mei 2017