Parkeervergunning Amsterdam wordt ingetrokken

4 reacties

Beste Lezer,

Het is een vrij complex verhaal, daarom zal ik alles vanaf het begin uiteen zetten. In juni 2015 kwam ik erachter dat mijn auto was gestolen. Diezelfde dag heb ik bij de politie aangifte van diefstal gedaan. Ik kreeg van mijn autoverzekeraar vervolgens een leenauto toegewezen, waardoor ik bij Cition het kenteken van mijn parkeervergunning heb laten wijzigen naar het kenteken van de leenauto. Hierbij heb ik Cition ook op de hoogte gesteld van de diefstal van mijn auto.

Ik heb de leenauto voor een periode van (aaneengesloten) 30 dagen toegewezen gekregen, omdat de verzekeraar een terugvindtermijn van 30 dagen heeft vastgesteld voor gestolen auto’s. Omdat ik op vakantie ging, moest ik de leenauto eerder inleveren, maar aangezien ik geen auto meer had en ik de 30 dagen terugvindperiode van de verzekeraar af moest wachten, heb ik bij Cition vervolgens aangegeven dat ik de parkeervergunning wilde laten ‘bevriezen’. De medewerker bij de balie van Cition gaf mij aan dat ik gedurende deze periode 3 jaar mijn recht op een vergunning zou behouden.

Tot grote verbazing las ik later in een brief van Cition dat mijn parkeervergunning (die ik sinds 1993 in Amsterdam Oost bezit) definitief was stopgezet. Dit was echter niet mijn bedoeling; ik wilde de parkeervergunning slechts voor 30 dagen tijdelijk laten bevriezen. Mogelijk zou de auto binnen deze periode worden teruggevonden en als dit niet het geval was, zou ik gelijk een nieuwe auto aanschaffen. Doordat de parkeervergunning onterecht was stopgezet, was ik genoodzaakt een nieuwe parkeervergunning aan te vragen. Echter, werd ik bij het aanvragen van de nieuwe parkeervergunning verrast met de mededeling dat ik hier niet meer voor in aanmerking zou komen, omdat ik dan in een nieuwe regeling kom te vallen en ik gebruik moest maken van de parkeergelegenheid in mijn appartementencomplex.

Tegen het besluit stopzetting van de bewonersvergunning heb ik daarom bezwaar gemaakt. Dit bezwaar is uiteindelijk na 7 maanden (!) gegrond verklaard, waardoor mij alsnog een bewonersvergunning is toegekend. Nu, 6 maanden nadat mijn bezwaar tegemoet is gekomen, heb ik een brief van de Gemeente Amsterdam gekregen waarin staat dat er een voornemen is tot het intrekken van mijn bewonersvergunning, omdat ik onder mijn appartementencomplex kan beschikken over een stallingsplaats. Het klopt dat er een parkeergarage is onder het appartementencomplex waar ik woon, echter zijn de maandelijkse kosten voor het huren van een parkeerplaats daarvan €130, dit in tegenstelling tot een maandelijks bedrag van €22 voor een parkeervergunning op de openbare weg.

Dit verschil is natuurlijk enorm. Slechts indien ik kan verklaren dat er geen parkeergelegenheid meer is in de parkeergarage, kan ik mijn parkeervergunning behouden. Aangezien de kosten van de parkeergarage zo hoog zijn, maakt bijna niemand gebruik van de garage onder het appartementencomplex waardoor deze nog zo goed als leeg staat. Ik word nu de dupe van het feit dat er een garage onder mijn woning is. Daarnaast heb ik vertrouwen ontleend aan het herstelbesluit van Cition waarin mijn bezwaar tegemoet was gekomen. Wat kan ik in dit geval het beste doen? En kan de Gemeente in dit geval mijn parkeervergunning zomaar intrekken?

vrijdag 12 augustus 2016