Mag Marechaussee mij wegsturen in openbare ruimte en verbieden te fotograferen in die zelfde openbare ruimte?

7 reacties

Mag Marechaussee mij wegsturen in openbare ruimte en verbieden te fotograferen in die zelfde openbare ruimte?

In de Paleistuinen (openbaar park, met geen aankondiging op borden of in andere vorm dat er restricties liggen op fotograferen) in Den Haag ben ik zojuist weggestuurd met bedreiging van boete terwijl ik foto's maakte van een dame. Dit ging puur om haar gezicht, hebben er amper 10 minuten gestaan.

Werd in eerste instantie verzocht de heren zelf niet op de foto te zetten, heb uitgelegd dat dat niet ging gebeuren en dat ik daar vol begrip voor heb. Dit tevens ook direct op de camera getracht te laten zien, maar daar was geen oor naar. (Voor context, ben kunstenaar en had de foto's enkel nodig als reverentie materiaal, deze gaan überhaupt niet gepubliceerd worden. Ook dit heb ik proberen uitleggen.)

Vervolgens door met fotograferen, en al snel kwam dezelfde heer mij "vriendelijk" verzoeken weg te gaan, dit heb ik op mijn beurt weer vriendelijk afgewezen.

Waarop de meneer enigszins gepikeerd raakte, en mij sommeerde weg te gaan. Mijn vraag daarop op was dat het toch gewoon mag, zeker in de openbare ruimte en zonder de heren op de foto te zetten en dat ik daarom graag nog even af wou maken waar ik voor kwam (er ook direct bij verteld dat ik niet meer dan 10 minuten nodig had, dus dat we sowieso al weer bijna weg waren).

Even leek het alsof het goed was uitgesproken en ieder een nog prettige dag tegemoet ging.

Niets bleek minder waar, want al snel kwam een meerdere van de man in kwestie mij vertellen dat we weg moesten, maar deze keer direct met dreiging van boete.

Opnieuw heb ik getracht hier een normaal gesprek over te hebben, geen discussie maar gesprek. Als dit rechtvaardig is, dan ben ik niet goed genoeg geïnformeerd en had ik graag iets willen leren. Verklaar dan alsjeblieft wat er gebeurt is en waarom, dan gebeurt het nooit meer. Op deze poging kwam als reactie vooral irritatie, weer dreiging tot boete en dat ik mijn ID moest laten zien omdat ik anders twee boetes ging krijgen.

Meegewerkt met ID, vervolgens hebben ze als drie bullebakken mij nog "even laten zweten" om vervolgens te horen dat dit mijn laatste kans was om mijn spullen te pakken en weg te gaan.

Ditmaal geluisterd, want ik sta daar ook met mijn opdrachtgever en assistent en dit leek mij niet het moment om mee genomen te worden.

Misschien heb ik het helemaal mis, maar dat wil ik nu wel heel graag zeker weten, want naar mijn gevoel ben ik zojuist uit de openbare ruimte weggepest door machtsmisbruik en bedreiging.

Bij voorbaat dank.
Mvg
G

donderdag 15 maart 2018