lokatie te bouwen overkapping afgewezen, buurman mocht wel

3 reacties

Een aangevraagde vergunning voor het bouwen van een overkapping/vijverhuis is vanwege de afstand tov het hoofdgebouw, die de toegestane afstand in het bestemmingsplan overschrijd, afgewezen in het vooroverleg.
Buurman heeft een half jaar geleden echter zonder problemen WEL een overkapping mogen bouwen op een afstand die nog strijdiger is met diezelfde regel in het bestemmingsplan.
Gelijkheidsbeginsel?

Buurman en ik bewonen ieder de helft van een gesplitste monumentale boerderij, zelfde bestemmingsplan, zelfde situatie.
Buurman kreeg een vergunning voor het plaatsen van een overkapping op ca 80 m1 van het hoofdgebouw. afmeting 6 x 3 oppervlak en 3 m1 hoog.
Ik vroeg vergunning voor het plaatsen van een overkapping/vijverhuis op ca 60 m1 van het hoofdgebou, afmeting 6 x 4 oppervlak en 4,5 m1 hoog.
Beide overkappingen voldoen wel aan de bouwregels voor bijgebouwen, zijn door monumentenzorg goedgekeurd qua uitstraling en de gevraagde oppervlakte valt nog binnen de max toegestane m2 bijgebouw.
Argument van afwijzing is puur de lokatie, 60 m1 ipv de toegestane 20 m1 vanaf hoofdgebouw. Maar ja...een vijverhuis wil je nou eenmaal graag aan de vijver hebben liggen....zoals buurman zijn hut graag dicht bij zijn dierenweide wilde hebben dus nog verder naar achter....

Mag de gemeente mijn aanvraag afkeuren op basis van een regel in het bestemmingsplan die ze bij mijn buurman onlangs niet toegepast hebben. Bestaat er niet zoiets als een gelijkheidsbeginsel? Onze situaties zijn exact gelijk...ik vroeg een iets groter bijgebouw aan maar daar ligt het bezwaar niet....

Doordat mijn buurman zijn plan erdoor kreeg dacht ik dat het mijne ook wel doorgang kon vinden (domdom)...en heb inmiddels al een 3000 euro uitgegeven aan grondwerk rondom die lokatie, de fundering gestort en mijn houtconstructie besteld....

Wat is mijn positie? Wie geeft advies?

zondag 4 september 2016