conflict om erfenis
Pas onlangs hoorden we dat een verre tante (van 'onze kant', zus van onze ouders) van ons was overleden, alweer bijna twee jaar geleden. Haar man was een jaar eerder overleden.
Pas nu hoorden we van de familie van de kant van haar overleden man, dat er een erfenis is, waar wij recht op hebben.
Een kleindochter van de overleden oom vroeg ons om boedelvolmachten de tekenen zodat zij de overgebleven geld kan verdelen volgens het (standaard) testament.
De volmacht houder is zelf geen erfgenaam, haar (bejaarde) vader is de enige erfgenaam aan de 'andere' kant. De volmacht houder staat ook niet in het testament vermeld.
Het is een dik half jaar geleden dat we deze volmachten getekend hebben, en we hebben nog niets van de volmachthouder gehoord.
Het is bijna onmogelijk haar te contacteren, en als we dat doen is ze geirriteerd. Ze belooft steeds maar weer om ons op de hoogte te houden, maar we krijgen nul op rekest, en/of valse beloftes.
Het laatste bericht is dat ze van plan was in ieder geval 1% in te houden omdat ze daar recht op zou hebben.
Door eigen speurwerk hebben we de rekening opgespoort. Er staat een flink bedrag op, en er zijn in het laatste jaar blijk geen mutaties geweest. We hebben geen inzicht waar het geld vandaan komt. We denken dat onze tante zelf, voordat ze naar een bejaardenwoning ging waar ze is overleden, haar boedel heeft verkocht en het geld op de bank heeft gezet.
1) Hoe kunnen we onze volmachten intrekken en de rekening blokkeren?
2) Hoe kunnen we een derde partij aanstellen om de erfenis af te wikkelen, of in ieder geval ons deel te krijgen, als de andere kant (de bejaarde vader en haar dochter) niet mee willen werken?
U kunt een volmacht intrekken. Is die volmacht bij de notaris opgesteld? Dan kunt u met die notaris contact opnemen. Als u het onderling geregeld heeft kunt u een aangetekende brief versturen waarbij u zegt de volmacht in te trekken.
Als u een vereffenaar aan wil stellen dan moet dat via de rechter. Dan moet u wel aan kunnen tonen dat de dochter niet juist haar werk doet. Dat is wellicht goed mogelijk als alles in principe geregeld is. U zou dan meteen bij de rechtbank rekening en verantwoording kunnen eisen van hetgeen de dochter tot die tijd gedaan heeft.
Bij ons thuis schoot, na het overlijden van de langstlevende ouder, de verdeling van de ervenrekening ook niet op.
Na aanstelling van een externe vereffenaar was deze, zoals hierboven aangegeven via de rechter, binnen 2 weken uitgevoerd.