Gevolmachtigde levenstestament krijgt carte blanche

4 reacties

Mijn oudste zus heeft mijn vader meegenomen naar de notaris om voor onze vader een levenstestament op te maken. Mijn jongste zus en ik hebben geen contact met deze zus en wisten ook niet van die bezoekjes aan de notaris.
Toen mijn jongste zus en ik hier lucht van kregen en begrepen dat de oudste zus de volmacht zou krijgen hebben we de notaris om een gesprek gevraagd omdat wij ons zorgen maakten over de bedoelingen van onze zus. Maar de notaris weigert ons te woord te staan.

Gisteren zag ik bij mijn vader zijn nieuwe levenstestament (nog niet getekend). Hierin krijgt mijn oudste zus het recht om haar volmacht uit te voeren vanaf dat mijn vader het levenstestament heeft ondertekend. Dus niet pas nadat een arts heeft geconstateerd dat mijn vader niet meer weet wat hij doet,
Vader denkt nog steeds dat mijn oudste zus pas zijn financiën mag overnemen als een arts heeft geoordeeld dat hij niet meer voor zichzelf kan zorgen. Hij snapt ook weinig van de inhoud van het levenstestament en vertrouwt mijn oudste zus als ze zegt dat ze het beste met hem voor heeft.

Waar mijn jongste zus en ik verbijsterd over zijn is dat er ook een bepaling in het levenstestament staat waarin staat dat als mijn oudste zus een rechtshandeling verricht terwijl mijn vader niet wilsonbekwaam is, deze rechtshandeling van mijn zus gehandhaafd blijft en niet door mijn vader is terug te draaien.

In mijn ogen betekent dit dat mijn oudste zus carte blanche krijgt en kan doen wat zij wil: Iedere beslissing die zij namens (of uit naam van) onze vader neemt kan hij zelf niet meer ongedaan maken. Dus als zij uit zijn naam een hypotheek afsluit dan staat zij in haar recht en kan vader hier achteraf niets meer aan veranderen?

Mijn jongste zus en ik zijn ons kapot geschrokken.
Kan dit zomaar? Mag een notaris zo'n bepaling opnemen? Mijn vader is toch de klant maar heeft zoals wij begrijpen eenmaal getekend niets meer te zeggen? Moet de notaris mijn vader niet tegen zichzelf of mijn zus in bescherming nemen? Is er niet een integriteits- of ethische code waaraan de notaris zich moet houden?

Wat kunnen we doen om te voorkomen dat mijn oudste zus een strop om mijn vaders nek legt en hem kaalplukt, zijn huis verkoopt of er een hypotheek op afsluit?

donderdag 1 november 2018