(Minderjarige) kinderen erfenis met schulden ex

8 reacties

Goedendag,

We zitten met een treurige maar ingewikkelde kwestie waar ik op het internet maar weinig informatie over kan vinden en een bezoek aan de notaris me ook niet heel veel duidelijkheid gaf. Ik hoop dat jullie ons kunnen helpen.

Mijn ex-vrouw is ongeneeslijk ziek en zal bij overlijden schulden nalaten. Wij hebben samen 2 kinderen waarvan 1 inmiddels volwassen. Daarnaast heeft zij ook nog een minderjarig kind van een andere ex-partner. Wij hebben een co-ouderschap en logischerwijs zal de jongste na haar overlijden definitief bij ons komen wonen. Een aantal zaken zoals foto's e.d. hebben we inmiddels al weggehaald zodat ze zijn gegeven bij leven.

Nu mijn vragen;

1.) om te voorkomen dat de kinderen schulden erven is het het verstandigst dat ze benificair aanvaarden. De minderjarige kinderen hoeven in feite niks te doen maar de oudste zal dit zelf moeten aangeven. Nu zie ik dat de erfgename ook gezamenlijk in 1 akte benificair kunnen aanvaarden. Geldt dit ook voor minderjarig en volwassenen samen? en zo ja, voor 1 van de minderjarige ben ik de vertegenwoordiger voor de andere natuurlijk niet. Hoe zit dit dan?

2.) het liefst heb ik natuurlijk zelf geen rompslomp met de afwikkeling van e.e.a. maar volgens mij ontkom ik hier niet aan als wettelijk vertegenwoordiger van mijn jongste. Daarnaast zou er dus een tweede wettelijk vertegenwoordiger zijn voor haar andere kind. Hoe gaat dit dan met het afwikkelen van de boedelbeschrijving, het opzeggen van huur en abonnementen etc?

3.) Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor het leeghalen van het huis, het evt. opslaan van de boedel en alle kosten die hierbij komen kijken?

4.) hoe zit het met de persoonlijk bezittingen van de kinderen die na overlijden nog in het huis van mijn ex zijn, zoals kleding, speelgoed en overige spullen op hun kamer of is het wijs deze ook bij leven weg te halen en dit vast te leggen?

5.) Ik wens geen aanspreekpunt te worden van haar schuldeisers en/of mijn gegevens te delen met deze partijen. Hoe dient dit te worden afgehandeld?

Al met een al een ingewikkelde kwestie voor een leek en ook niet hetgeen waar ik als het zover is mee bezig wil zijn daar dit niet bijdraagt naar het emotioneel opvangen van de kinderen. Ik hoop dat jullie geruststellende antwoorden hebben.

dinsdag 17 april 2018