Schulden overleden vader lopen uit de hand!

6 reacties

Mijn vader overlijd plotseling d.d. 04 Mei 2012. Ik was 23jaar en enig kind en dus erfgenaam. Niemand had mij verteld dat er iets bestond als benefiet aanvaarden. Ik heb in een waas van verdriet en boosheid mijn vaders telefoonrekening betaald om zijn voicemail bericht te kunnen behouden. Niet wetende dat je doormiddel van een betaling al een erfenis accepteerd. Ook was een notaris alleen nodig indien mijn vader ook daadwerkelijk geld had om te erven, werd mij verteld. Maar mijn vader had niet veel en bleek zelfs geen goede begravenisverzekering te hebben.
Ik ben mijn leven gaan leven en met mijn psychische achtergrond is dat niet helemaal goed gegaan. Binnen een half jaar woonde ik op mezef en snel daarna vlogen de rekeningen me om de oren. In het begin probeerde ik dit zelf op te lossen, dat ging helemaal mis. Schulden ontstonden nu ook op mijn naam en al snel kreeg ik een telefoontje van Den Haag op maat. (Het blijkt dus dat de gemeente Den Haag een samenwerkingsverband heeft met woningcorporatie Staedion om dakloosheid aan te pakken ofzoiets.) Ik heb deze hulp met beide handen aangepakt en het traject naar een zwaar uit de hand gelopen situatie is gecreëerd.

Ik ben aangemeld bij maatschapelijkwerkers, schuldhulpverlening via gemeente, budgetbeheer. Ik heb daarbij alles gevolgd en gedaan wat er van mij werd gevraagd, budgetplan, overzicht schulden, motivatiebrief ontstaan van schulden voor rechtbank in verband met een dwangakoord, geld gespaard, extra schulden door fout van schuldhulpverlening, maar dat werd ook weer opgenomen in de schuldhulpverlening. Voor de zekerheid is er een aanvraag voor een WSNP traject bij het dwangakoord gevoegd door de schuldhulpverlener.
De rechtszaak is helemaal misgegaan, de rechter was woest op de maatschappelijkwerker die mee was gestuurd door de gemeente. (Zij liep namelijk zonder wat te zeggen naar de rechter om even snel nog wat af te geven en hij was hier niet erg blij mee.) De motivatie brief kon hij natuurlijk niet serieus nemen antwoorden hij, tegen die tijd was ik al helemaal overstuur en ben ik met me gezicht in me handen gedoken en af en toe geprobeerd te antwoorden. Kan mij verder nog weinig herinneren van de zitting. Wel weet ik nog dat de rechter het dwangakkoord heeft afgewezen in verband met een slecht onderbouwde aanvraag en motivatie van de gemeente. En is het WSNP traject met hak op de tak geaccepteerd, maar hij ging er al vanuit dat ik het niet zou redden. En hij had gelijk er was een taalbarrière tussen mij en de WSNP-bewindvoeder. Ik begreep haar juridische termen niet en zij raden mij aan om een beschermingsbewindvoerder te zoeken.
Gevonden, aangevraagd, toegezegd door rechter. Deze bewindvoerder gaf aan mij te kunnen helpen en alles zou helemaal goed komen. De herinneringen kwamen binnen, de aanmaningen, incassokosten, na een hoop gezeur heeft bewindvoerder met eigen geld alles betaald (hoog bedrag). Toen begon ik met vragen waarom de bewindvoerder hoge kosten niet in termijnen betaald en het uberhaupt laat komen tot meerdere aanmaningen?

Geen antwoord. Ruzie gekregen over de e-mail en zij heeft haar ontslag aangevraagd. Rechtszaak is voorgekomen, nieuwe bewindvoerder gezocht, gevonden en oude bewindvoerder ontslagen en nieuwe bewindvoerder toegewezen. En daar gaan we ALWEER! oude bewindvoerder wilt ING rekening niet overdragen.. heeft ongeveer 1 á 2 maanden geduurd voordat de nieuwe bewindvoerder op de rekening kon en alweer achterstanden met incassokosten kon betalen.

Er is al een klacht de deur uit naar de rechter inzake de overdracht die tot op heden nog niet voltooid is en een aanvraag om geen beloning te hoeven betalen. Ook omdat oude bewindvoerder eigen rekening heeft geïnd 1 maand na ontslag.

Ondertussen zit ik ook met een rechtszaak tussentijdsebeindiging WSNP, heel toevallig als mijn beschermingsbewindvoerders in een overdracht zitten. Volgend WSNP heb ik heb niet aan de eisen kunnen voldaan, ik heb verzwegen dat ik een cannabis verslaving had. Er staat meerdere keren, in meerdere papieren, verzonden bij de aanvraag WSNP van de rechtbank dat er bij mij middelmisbruik voorkomt. En de datum van een brief van mijn psycholoog op dat moment geeft aan dat ik rond de aanvraag geen cannabis gebruikte.

Ik krijg het vonnis binnen en daar staat ineens WSNP beeindigd door niet solliciteren. Advocaat stelt eisen voor een hoger beroep. Ik heb aan de eisen voldaan, ik moest ofwel solliciteren ofwel herkeuring krijgen bij UWV. Wat ik al niet begreep, want ik had al eerder een kopie verzonden (voor de aanvraag beeindiging WSNP) dat ik een re-intergratie project was gestart bij UWV, Wajong. Ook dat weer in verband met dat er in hun arbeidsplan staat: "Mevr. kan alleen werken indien zij hier goed bij word begeleid door een jobcoach." Ondertussen heeft UWV coach dit traject alweer stop gezet doordat hij mijn situatie niet stabiel genoeg vind om te beginnen aan een traject voor werk. Maar hoe vaak ik dit ook weer terughaal als een traject met baangarantie, als bewijs voor de WSNP regel dat je moet werken, was het niet goed genoeg.
Dus ik heb voor de zekerheid ook gesolliciteerd en om een herkeuring gevraagd bij UWV. Aangegeven dat de regels van het UWV geen herkeuring toelaten op aanvraag van client. De advocaat bericht terug dat hij het Hoger beroep intrekt want hij heeft niet genoeg bewijs, omdat het al duidelijk was dat ik niet arbeidsgeschikt ben en solliciteren dus geen zin heeft. Maar ik een herkeuring had moeten doen.

Ook nu weer heb ik een klacht ingediend, dit x bij het advocatenkantoor, maar dat veranderd niks aan de situatie dat de WSNP nu is beëindigd.

Ik begrijp het niet meer? Ben ik nu wel of niet afgekeurd? Wat zijn de eisen? Wat kan ik doen? Helpp!! Gebeld met juridisch loket, sociaal raadslid, ombudman, gemeente den haag info en advies balie, noem maar op. Maar niemand kan mij advies geven of mij doorverwijzen naar iemand of iets die mij kan helpen. Alleen naar bovenstaande instanties word ik doorverwezen, maar zonder naam van iemand, zal ik hetzelfde horen als de keren dat ik nu bel. Al zeg ik wel dat als ik weer een bui heb, ik het weer opnieuw probeer en toch weer me verhaal doe.

Ook mijn vraag aan iemand die raad voor mij heeft:

Weet u misschien of ik bepaalde rechten heb?
En wat kan ik nu in verband met mijn schulden?

Ik heb namelijk het gevoel dat ik zelf veel te laat erachter ben gekomen dat het bij de schuldhulpverlening al fout is gedaan en ik toen al stappen had moeten ondernemen.
En voor de zekerheid, mijn psychische gesteldheid door slechte tot geen hulp bij herplaasing in de maatschapij na internaten, depressieve en zelfmoordpogingde moeder en het overlijden van vader maakt dit probleem zeg maar een beetje dat de druppels die nu nog vallen in mijn emmer voor tsunamies zorgt.

Mvg.

donderdag 15 december 2016