Vordering overleden moeder bij stiefvader

17 reacties

Beste,

Ik zit met de volgende situatie:

Ik heb sinds 2003 een onderhandse lening van 45000 euro bij mijn ouders, deze is gebruikt om toen een huis te kopen en staat beschreven in een contract wat door mijn ouders en ik getekend is.
In 2004 / 2005 zijn mijn ouders gescheiden en is deze vordering via een scheidingsconvenant naar mijn moeder gegaan, mijn moeder had hiervoor geen lening oid openstaan bij enige instantie (het was meer een papieren lening). Ik betaalde haar maandelijks de rente die op papier beschreven is welke zij gebruikte voor haar dagelijkse leven.
Door de jaren heen is er meerdere malen besproken deze lening te schenken of kwijt te schenken / af te lossen aan mij omdat ze wat meer financiële ruimte had en niet van mij afhankelijk wilde zijn. Maar ook omdat ze hierover extra belasting moest betalen en dit niet wilde. Dit is nooit gebeurt .

In 2016 is mijn moeder hertrouwd in gemeenschap van goederen.

Begin dit jaar is mijn moeder helaas overleden en zitten we met de afwikkeling van de erfenis. Ik heb altijd verondersteld dat dit bedrag zou komen te vervallen door het overlijden omdat dit iets tussen mijn moeder en mij was, maar ik begrijp nu dat de lening overgaat naar mijn stiefvader Ik heb toen ze aangaf te gaan trouwen aan haar aangegeven dat we iets moesten regelen met deze lening, maar omdat het zo kort dag was , was dit niet mogelijk.
Mijn stiefvader gaf aan ongeveer een week na het overlijden dit geld niet te willen en er is gesproken over een schenking of een andere constructie.

Nu zijn we een aantal maanden verder en heeft hij het volgende voorgesteld :

Hij wil laten beschrijven bij een notaris dat bij zijn overlijden de helft van de schuld vervalt en dat ik de andere helft aan zijn dochter moet betalen.

Ik zou graag willen weten, kan dit en mag dit ? Kloppen de bedragen wel (50/50) ?, hij geeft natuurlijk aan dat dit mijn moeders wil was, ik denk van niet maar er is geen testament of papier waar dit in staat (volgens mijn moeder had ze de papieren ergens liggen, maar of ze er waren en waar ze nu zijn weet ik niet).

Ook ben ik bang dat als ik hier teveel op in ga of met andere voorstellen komt, hij het hele bedrag in een keer gaat vorderen of dat zijn “verhaal” volgende week weer anders is.
Kan hij en mag hij het bedrag in het uiterste geval meteen vorderen?.

maandag 19 maart 2018