Ex partner eist 50% huidige overwaarde na jaren geleden te zijn verhuist en gestopt met meebetalen hypotheek

1 reactie

Mijn vriend heeft jaren terug met zijn ex een huis gekocht en zij hebben een samenlevingscontract op laten stellen.
Zij heeft hem ongeveer een jaar na aankoop van het huis een bericht (per whatsapp/sms) gestuurd dat ze er klaar mee was en per direct het huis uit ging, waarna ze ook daadwerkelijk haar spullen heeft gepakt en direct is gestopt met het meebetalen van de hypotheek en alle gezamelijke lasten.
Ze wilde wel op zijn adres ingeschreven blijven zodat ze haar visum kon behouden en ze hier lang genoeg was om in aanmerking te komen voor haar eigen visum (ze is overgekomen op een partner visum uit Nieuw-Zeeland destijds)

Nu (1,5-2 jaar later nadat zij per direct uit huis is vertrokken), heeft ze haar eigen visum en wil mijn vriend haar uitkopen (hij heeft al deze tijd dat ze uit huis was en dus ergens anders huur betaalde de volledige hypotheek en alle lasten betaald).
Echter wil zijn ex nu de volle 50% voor de overwaarde van het huis (volgens haar 35.000 euro) overgemaakt krijgen, die is ontstaan na het moment dat zij uit huis is gaan wonen en niks meer heeft meebetaald.
Voordat zij de gezamelijke woning verliet heeft zij nooit 50% van de hypotheek voor haar rekening genomen terwijl de eigendomsakte voor 50% op beider naam staat (zij betaalde ongeveer 30% van de hyptheek). Daarnaast betaalde zij de gezamelijke lasten voor (minder) dan haar redelijk deel naar inkomen.

Het samenlevingscontract stelt dat de overeenkomt na 3 maanden na 'uit elkaar gaan' als ontbonden kan worden beschouwd, en dat de gezamelijke lasten naar rato van inkomsten horen te worden verdeeld. De ex heeft in de gestelde drie maanden ook al geen lasten en hypotheek meer betaald maar wil nu wel de volle 50% van de overwaarde van het huis van alle jaren tot en met nu betaald krijgen. Daarnaast wil zij ook 50% van de nieuw waarde van de boedel betaald krijgen terwijl deze al 3-4 jaar oud is.
Ze geeft aan dat de voorgestelde verdeling van de overwaarde van het huis op het moment dat de gestelde 3 maanden (in het samenlevingscontract) voorbij waren niet eerlijk is en dat daarnaast zij 50% van de overwaarde hoort te krijgen ondanks niet de voorgestelde contractuele 50% van de hypotheek te hebben betaald.

Heeft zij hier recht op, geldt haar bericht van verhuizing als enig bewijs dat het contract al jaren geleden opgeheven is en wat zijn de rechten van mijn vriend met betrekking tot de verrekening van (onder)betaling van de hypotheekschuld en (onder)betaling van de gezamelijke lasten?

maandag 18 september 2017