Aankoop huwelijkse woning na scheiding, i.c.m. persoonlijke lening.

2 reacties

Ik ben vier jaar gescheiden, wij hebben een gezamenlijke schuld die bestaat uit een lening van 40.000 euro en een hypotheeklast van 201. 000 euro. De woning staat voor 46.000 euro onder water (taxatiewaarde is 154.000).

Ikzelf betaal alle kosten voor de woning zoals hypotheek, gemeentelijke lasten, verzekeringen enz. Mijn ex betaald de termijnbedragen (alleen rente, geen aflossing) aan de lening. Zo is het ook bij de rechter afgesproken.

Ik heb aangeboden de woning over te nemen voor de 201.000 euro maar mijn ex zal dan de lening op zijn naam moeten nemen anders krijg ik de hypotheek niet op mijn naam. Hij heeft hier dus een direct voordeel bij van 6000 euro. Echter weigert mijn ex alle medewerking en dreigt hij nu de woning (waar ik nog steeds in woon en waar ik ook graag wil blijven wonen) eenzijdig in de executieverkoop te zetten en daarna door de hoge schuldenlast die er over blijft de WNSP in te gaan. Kan dit zomaar? Ik betaal nu netjes alles wat we hebben afgesproken maar krijg op deze manier straks ook geheel buiten mijn schuld om de kosten van de lening op mijn bordje.

Dit speelt nu al vier jaar en vreet alle dagen aan mij, ik functioneer niet meer goed, kan er slecht door slapen en ben mijn concentratie kwijt. Graag zou ik hier een bindende uitspraak over willen hebben.

woensdag 17 mei 2017