huis verkocht, ex weigert courtage te betalen

7 reacties

Goedemiddag,
ik heb het volgende probleem.
Ik ben sinds februari 2017 gescheiden en in de daarbij behorende beschikking is beschreven dat ik in het huis blijf wonen met als "compensatie"voor mijn ex dat ik de woonlasten draag.
Ook staat in de beschikking beschreven dat het huis verkocht dient te worden en dat mijn ex binnen 14 dagen mee moet werken bij verschillende momenten zoals verkoopopdracht aan een makelaar en het tekenen van de koopovereenkomst.

Nu heb ik het huis te koop gezet. De makelaar heeft in het voortraject netjes de koopopdracht ter ondertekening aan haar verstrekt. Die diende zij dus binnen 14 dagen ondertekend terug te sturen.
Inmiddels hebben we het huis verkocht onder voorbehoud en heeft ze netjes de koopovereenkomst ondertekend terug gestuurd.Echter heeft ze, na meerdere malen eraan herinnerd te zijn, tot op heden nog steeds de opdracht tot verkoop ondertekend, terwijl ze hier door de beschikking toe verplicht is. Aanstaande maandag is de passeerdatum en de daarbij behorende nota van de notaris waarin een kostenplaatje van enkele duizenden euro's voor onze kant in zit. Dit zijn de ondergebrachte makelaarskosten en een klein deel notariskosten.

Nu wil het feit dat ze weigert de courtagekosten te betalen die dus meegenomen zijn in de nota. Als maandag de totale nota niet is over gemaakt, kan de verkoop niet plaats vinden en heeft bij mijn weten de koper het recht om 10% van de aankoopsom te eisen zoals in de wet vermeld staat.

Moet ik dan maar de hele nota betalen in de hoop dat ik het geld bij haar weg kan halen naderhand? Zij het via een deurwaarder, zij het op een andere manier? Als het huis niet definitief verkocht is aankomende maandag moet ik de helft van de aankoopsom ophoesten en ben ik nog verder van huis dan als ik alles betaal, maar ik wil dat geld wel terug zien wat ik "voor haar" betaal.

Graag uw reactie,

donderdag 27 september 2018