Auto opzettelijk beschadigd tijdens werk
Ik heb mijn auto geparkeerd bij mijn werk. Een ggz instelling met verhoogde beveiliging. Dit terrein is openbaar, wat wil zeggen dat het gebouw waar ik werk toegankelijk is. De rest van het park is afgesloten met slagbomen. Bij de ingang staat een bord met 461, maar er zijn meerdere ingangen mogelijk. Mijn dienst betrof een nachtdienst.
Toen ik terug kwam bij mijn auto, netjes geparkeerd op de parkeerplaats voor de instelling, zaten er meerdere diepe krassen op. Geheel rond de auto. Ik ben 100% zeker dat dit voor ik ging werken niet het geval was.
Mijn werkgever geeft aan dat zij niet aansprakelijk zijn, en ik dan met de bus of fiets moet komen. Beide is niet haalbaar met wisselende diensten, ook niet veilig qua route.
Sommige parkeerplaatsen zijn met een bordje gemarkeerd als gereserveerd voor de werknemer van deze instelling. Hier stond ik echter niet.
De instelling heeft bewust gekozen om dit stuk openbaar te houden, in samenspraak/opdracht van de gemeente.
Wie is in deze casus aansprakelijk voor de schade?
Heel simpel, degene die de krassen gemaakt heeft is aansprakelijk. Heel vervelend want als u niet kunt achterhalen wie dat geflikt heeft, draait u er zelf voor op.
Uiteraard is uw werkgever hiervoor niet aansprakelijk, hoe kunt u dat nu veronderstellen? Ook al zou u op het terrein achter de slagbomen kunnen parkeren, dan nog is uw werkgever daarvoor niet aansprakelijk maar de dader. Ik hoop dat u een casco dekking hebt.
Ik heb een beperkt casco dekking. Ik ben niet de enige waarbij dit is gebeurd binnen mijn team.
Het vastleggen van beeldmateriaal op openbaar terrein is bij mijn weten niet toegestaan. En ons terrein, waar wij ons bevinden, blijkt dus openbaar terrein te zijn. Hoe werkt het met een waarborgfonds? Ik heb getuigen dat ik thuis zonder schade ben vertrokken. Maar ik heb in die nacht geen bijzonderheden waar kunnen nemen op ons terrein.
Voor het waarborgfonds, kijk op de volgende websites:
http://www.wbf.nl/NL/Zakelijk/Documents/Waarborgfonds%20brochure.pdfhttp...
Er is ook nog een eigen risico van €250.
Er is nog een kleine kans dat uw werkgever aansprakelijk kan zijn voor de schade. Dat is het geval als u perse met uw eigen auto naar het werk moet gaan, omdat er geen mogelijkheid is om met het openbaar vervoer te gaan, bijvoorbeeld met nachtdiensten. Of het is te ver om op de fiets te gaan. Maar als u gewoon op een openbare parkeerplaats staat en u gaat voor het gemak met de auto, dan is de werkgever niet aansprakelijk.
TDK,
Dat Waarborgfonds Motorvoertuigen? Dat is helaas in jouw situatie geen oplossing, daar was je inmiddels ook achter?
Uit Waarborgfonds motorverkeer, blad 1:
“U kunt alleen een beroep doen op het Waarborgfonds motorverkeer als de schade is veroorzaakt door een motorvoertuig”. Schade bijv. door vandalisme wordt niet vergoed.
Zie ook deze linkjes over wetgeving camerabeelden openbaar terrein:
http://www.eerstekamer.nl/9370000/1/j9vvhwtbnzpbzzc/vgyunkpw3vbj
"Cameratoezicht op openbare plaatsen
Dit wetsvoorstel bevat regels omtrent het gebruik van camera's ten behoeve van toezicht op openbare plaatsen. De gemeenteraad kan bij verordening de burgemeester de bevoegdheid verlenen om, in het kader van de handhaving van de openbare orde, statische (niet-verplaatsbare) camera's te laten plaatsen. De burgemeester bepaalt de duur van de plaatsing en wijst de openbare plek(ken) aan waar de camera's geplaatst zullen worden. Ook stelt hij de periode vast waarin de door middel van cameratoezicht geregistreerde beelden in elk geval rechtstreeks worden bekeken.
Het cameratoezicht moet voor burgers kenbaar worden gemaakt door bijvoorbeeld het aanbrengen van borden aan het begin van het door de camera's bestreken gebied. De met de toezichtcamera's gemaakte beelden vormen een register in de zin van de Wet politieregisters en kunnen worden gebruikt voor de opsporing of vervolging van strafbare feiten."
En deze:
http://www.iusmentis.com/maatschappij/privacy/filmen-cameratoezicht/
En nog wat?
Je zegt: "Een ggz instelling met verhoogde beveiliging. Dit terrein is openbaar, wat wil zeggen dat het gebouw waar ik werk toegankelijk is."
En "De instelling heeft bewust gekozen om dit stuk openbaar te houden, in samenspraak/opdracht van de gemeente.".....
Volgens de wet heeft een eigenaar (van een terrein/gebouw, etc.) een "informatieplicht", een "onderhoudsplicht" én een "schadebeperkingsplicht" (!). (Je bent niet de enige met schade en een onbekende dader op dat terrein! En er was verhoogde beveiliging?)
Dat is voer voor juristen om te kijken óf dit een mogelijke ingang biedt voor verhaal van jouw schade (bij je werkgever en/of bij de gemeente?). Ik ben géén jurist. Ik ken de situatie ter plekke onvoldoende, jij wel.
En hoe zich dat verhoudt tot "het bordje 461"? Dat weet ik ook niet. Zo slim ben ik nu ook weer niet. ;-)
Heb even gegoogled op Wikipedia: "Een eigen weg is in Nederland in principe voor iedereen toegankelijk. Het betreden van andermans grond is namelijk toegestaan, behalve als de grond is afgesloten, er schade ontstaat, of door de eigenaar kenbaar wordt gemaakt dat het betreden verboden is, bijvoorbeeld door een bordje "verboden toegang voor onbevoegden (art. 461 Wetboek van Strafrecht)".
Tijdens je werk (!) is schade toegebracht aan jouw auto (hoe dat te bewijzen?)...
Kijk ook je CAO eens na hoe het zit met schade aan eigendommen tijdens werktijd?
Op het terrein van je werkgever? Er is w.s. ook iets geregeld als jij tijdens werktijd schade veroorzaakt?
Kortom: een ingewikkelde puzzel!
Google nog eens wat verder op allerlei termen?
Al eens bij het Juridisch Loket geweest?
Een eerste gesprek is meestal gratis, benut dat goed!
Of heb je een rechtsbijstandsverzekering die je kunt inschakelen?
Rechtspraak met eigen -ongesubsdieerde- advocaat is érg duur en tijdrovend. Wie eist? Moet dat bewijzen. (Bij kantongerecht hoef je geen advocaat in te huren.)
Het mooist is als je de schade (via aansprakelijkstelling, voorbeeldje van JL) bij één van de twee partijen (werkgever of de gemeente) kunt neerleggen.
Maar..... of je werkgever daar blij van wordt?
Met een juridische schadeclaim?
Een heel gedoe voor jou! Ben je al moe van mijn informatie? ;-)
Misschien (na wat googlen) éérst eens rustig even met Personeelszaken praten?
En kan deze zaak sneller geruisloos worden opgelost?
En kan mét jouw tips (!) ook allerlei toekomstige schade op het terrein worden voorkomen i.c. camerabewaking, die alleen al door plaatsing afschrikt? Of een nieuw bordje met "camerabewaking" naast die 461?;-)
En laat je vorderingen even op het forum weten?
succes,
eine