Hond aangevallen op (gedeeld) terein

1 reactie

Goedeavond,

Wij huren als stichting een oud schoolgebouw. De gemeente heeft het gebouw onderverdeeld. In totaal zijn er 4 huurders. Via huurder A zijn wij terecht gekomen bij een hond die wij hebben geadopteerd. Huurder A heeft de hond sinds puppytijd samen met moeder uit Romenie overgehaald naar Nederland. Vervolgens bracht hij de puppy onder bij een kennis. Na een jaar ging de hond terug naar Huurder A. Vervolgens gaf huurder A de hond weer aan een andere kennis. Deze kennis kon er niet mee omgaan en aan ons werd gevraagd of wij de hond niet wilden overnemen. Wij hebben vaker honden in het gebouw en op het terein. De hond bleek wat verwaarloosd en wij namen hem over. Om tenminste een nieuwe plek voor hem te zoeken. De hond kan niet met andere honden omgaan. Huurder A weet dat. Hij gaf wel vaker aan dat het een "goede" hond is. Desalnietemin zijn er stappen genomen om de hond te trainen. Volgens hondentrainers is het goed mogelijk. Ondertussen namen wijook stappen om de veiligheid van anderen te garanderen. Wij spraken met andere huurders en gaven aan een hond te hebben die niet met anderen om kon gaan. Wij opperden met specifieke huurders dat als er vrienden over de vloer kwamen met honden, hij ons even zou waarschuwen. Vervolgens gaven wij door wanneer wij de hond zouden uitlaten. Alles was ja en amen. En geen bezwaar. Huurder A gaf zelf aan dat wij de hond los op het terein konden laten als wij de poort maar dicht deden. Wij lieten de hond alleen lopen als iemand erbij was. Dus met de poort dicht maar nooit alleen. Hij vond het geen probleem om te stoppen en de poort open te doen en te sluiten. Hij vond het immers een goede hond. Er moest wel wat gewerkt worden aan gedrag maar het was een goede hond.

Afgelopen week kreeg huurder A bezoek. Deze persoon kwam het terein op met een hond en liep om het schoolgebouw heen uit het zicht. Ik wist niet dat er iemand was op het terein en liep naar buiten met de hond. Alvorens de hond van de lijn af te halen deed ik de poort van het terein dicht. Ik draaide mij om en de persoon verscheen prompt met zijn hondje. Lang verhaal kort. De bezoeker zijn hond werd aangevallen en lag een paar dagen in het ziekenhuis. De kosten zijn nu 1000 euro. Die wil zij op ons verhalen.

De vraag is nu wie aansprakelijk is.

1 dit terein is niet openbaar voor iedereen.
2 huurder A wist van de hond(het komt van hem oorspronkelijk) en hij gaf aan dat de hond vrij kon lopen. Hij kreeg bezoek maar verzuimde om ook te waarschuwen dat zo een hond hier was.
3 wij laten de hond nooit alleen los op het terein en zijn altijd aanwezig.

Er is aangegeven dat wij onze verantwoording nemen uiteraard maar wij willen niet voor de kosten opdraaien. Staan wij in ons recht?

vrijdag 14 november 2014