Onze jongerenkeet is tot twee keer toe vernield, en afgelopen week in de brand gestoken. We hebben een vermoeden wie de dader is. Wat zijn onze rechten?

3 reacties

Wij zijn een groep vrienden. We hebben als zoveel jongeren een keet waar we in het weekend vaak zitten. De keet is was erg belangrijk voor ons, omdat we er drie keer in de week zijn. Ook hebben we samen erg veel geld gestoken in de keet zelf en alle spullen die we erin hebben staan. Een tijdje geleden ontstond er onenigheid met één lid van de groep. Op een gegeven moment was er uit de keet voor 500 euro aan spullen gestolen, zonder dat er een deur of raam ingetrapt was. Alle leden van de keet hebben een sleutel van de deur, zo ook het lid waarmee onenigheid was. Toen hebben we niemand beschuldigd, omdat we geen idee hadden wie het was. We besloten wel andere sloten op de deuren te maken, omdat er blijkbaar iemand was die de sleutel had. Zo gezegd, zo gedaan. Die zaterdagnacht troffen we een ingetrapte duur aan, en de accu ontbrak. We deden aangifte, en hebben daar verder niets van gehoord. We dachten dat de dader nu wel genoeg zou hebben aangericht. De volgende zaterdagnacht bleek weer één van de deuren van de keet ingetrapt, en onder ander het geldbakje, een deel van de radio en een mp3 speler waren verdwenen. Het viel ons op dat het niet om de spullen ging die gestolen zijn, want allen een deel van de radio, een bijna leeg geldbakje en een mp3 speler zonder oplader waren verdwenen. Dat wijst op een dader die alleen wil dwarszitten. We dachten dat het nu vast wel genoeg zou zijn, en we lieten het erbij. Wel zijn we naar de jongen die we verdenken toe gereden, maar hij was niet thuis. Toen we hem een sms stuurden om te vragen of hij meer wist, ontkende hij dat. Hij wilde echter niet om de tafel gaan zitten om eens te praten over het gebeurde. We lieten het er eerst weer bij, omdat we nu veronderstelden dat het afgelopen zou zijn. Niets bleek minder waar; afgelopen zaterdagnacht werden we gebeld, onze keet was tot aan de grond toe afgebrand. Er zijn duidelijke bewijzen van dat het aangestoken is: onder andere een barkruk die buiten stond, een paar boxen die in de sloot lagen en een beveiligings pakketje die ook in de sloot lag. We belden de politie, en die kon helaas weinig voor ons doen omdat we niet verzekerd zijn.

We zijn benieuwd wat onze rechten zijn bij dit probleem. We willen het er niet bij laten zitten. De keet had zowel veel materiele waarde als emotionele waarde. Daarnaast zijn we bang dat de vernielingen nog steeds niet afgelopen zijn. Hoe kunnen we dit probleem het beste aanpakken?

maandag 12 april 2010