Schade door verlenen eerste hulp en vervoeren gewonde

15 reacties

Ik zit met een niet-alledaagse casus waarvan ik zelf niet weet hoe ik dit het beste op kan lossen. Ik hoop op enkele suggesties.

Enkele dagen geleden werd een man naast mijn huis neergestoken, het slachtoffer en de man oogden als Aziaten. Ik zag vanuit mijn huis dat de man in elkaar zakte en was als eerste ter plaatse om eerste hulp te verlenen.
De dader zag ik een paar stappen afstand nemen en toen verloor ik hem uit het oog.

De steekpartij gebeurde naast een Aziatisch restaurant, het (aziatische) keukenpersoneel kwam ook naar buiten en zorgde voor een vrij opgewonden sfeer.
Omdat de sfeer nogal opgewonden was en ik niet wist waar de dader gebleven was, wilde ik met het slachtoffer niet op die locatie blijven.
Daarnaast was het erg lastig om een ambulance te bellen omdat geen van de omstanders Nederlands of Engels sprak (of wilde spreken) en ik zelf geen goede verbinding kreeg.

Met een omstander heb ik toen het slachtoffer in mijn auto gezet en naar het ziekenhuis (dat vlakbij ligt en waar ik zelf ook werk) gebracht.

Daarbij is er nogal wat bloed op mijzelf en mijn auto terecht gekomen.
Dat betekent dat ik mijn kleding en schoenen niet meer kan gebruiken evenals wat badlakens die ik mee heb gepakt toen ik zag dat de man flink bloedde. Mijn auto moet gereinigd of opnieuw bekleed worden.
Daarnaast heb ik zelf in het ziekenhuis wat testjes moeten ondergaan.
Dit om onder andere een HIV besmetting uit te sluiten.

Kortom, ik heb nogal wat schade en kosten moeten maken om de man te helpen. Dit weegt natuurlijk niet op tegen een mensenleven maar ik zou wel graag ergens de schade vergoed krijgen.
De politie zegt mij niet te kunnen helpen en suggereert een civiele strafzaak tegen de dader. Die moet ik wel zelf aanspannen en bekostigen.
De kans dat ik die zaak win is niet groot omdat de dader er “niets” aan kan doen dat ik die man niet liet dood bloeden.
Mijn verzekering zegt dat zij dit niet voor kunnen regelen.
Het slachtoffer is na twee dagen uit het ziekenhuis ontslagen maar heb ik nimmer meer gezien.

Kan iemand mij vertellen of er nog mogelijkheden zijn om de schade vergoed te krijgen?

vrijdag 4 mei 2012