Wie is er aansprakelijk bij verzetten van een losgekoppelde caravan?

1 reactie

Volgens de wet valt een aangekoppelde caravan bij deelneming aan het verkeer bij het veroorzaken van schade onder de verzekering van de auto.
In het hieronder omschreven verhaal is de situatie als volgt:
Ik kom terug van een korte vakantie, rij het terrein op van Caravan Van Vliet te Woerden en rij met aangekoppelde caravan naar de loods waarin, door de mensen van Van Vliet, de caravan later neergezet zal worden om bij het in de loods plaatsen schade aan anderen te voorkomen.
Zet auto en aangekoppelde caravan rechts naast de loods waarin de caravan gestald zal worden.Koppel de caravan af en zet de auto 30 meter verder op en zet de motor af. Mijn caravan stond naast een andere caravan, die dus links van de mijne stond. Omdat mijn caravan op het rijpad langs de loods stond, dus deze doorgang blokkeerde, wilde ik de caravan op de ruimte rechts naast het pad duwen waar al andere caravans geparkeerd stonden, met de dissel in de tegenover gestelde richting van de mijne. Mijn caravan stond dus naast die rij met de dissel de nadere kant op en ik moest de caravan tijdens het plaatsen naar achter duwen en tegelijkertijd draaien. Bij dat draaien raakte mijn dissel de zijkant van de voor de loods staande caravan en veroorzaakte een deuk in een net aangeschafte caravan, klein deukje op een niet weg te werken plek, dus een grote reparatie. Natuurlijk dat gemeld aan een van de eigenaren van het Caravan Bedrijf, de heer Bert-Jan van Vliet.

Het hele verhaal met tekening gestuurd naar mijn Particuliere Aansprakelijkheidsverzekering Neerlandia van 1880, die direct weigerde het bovengenoemde in behandeling te nemen en me verwees naar mijn Autoverzekering bij Generali, die uiteindelijk de schade heeft uitbetaald aan de caravan eigenaar.
Gevolg hiervan is wel dat mijn te betalen premie bijna met 300 € omhoog ging.

Nu schijnt er geen wetgeving voor dit soort gevallen te bestaan, maar stelregel is volgens mijn weten het volgende:
De aanhanger of caravan wordt handmatig verplaatst
Het is een ander verhaal wanneer men na enkele dagen de caravan handmatig naar een andere plek wil verplaatsen.
Wanneer er in zo’n situatie schade wordt veroorzaakt, zal deze niet onder de dekking van de autoverzekering vallen. In dit geval spreekt men van het niet-verkeersrisico. De caravan was veilig buiten het verkeer tot stilstand gekomen en de schade zal gemeld moeten worden bij de verzekeraar waar de particuliere aansprakelijkheidsverzekering loopt.
Hoewel de schade geregeld is blijft bij de vraag al enige tijd hangen:
Is de auto verzekering maatschappij niet ten onrechte opgezadeld met het uitbetalen van de schade.
Zou de wetgeving over dit soort gevallen niet duidelijker moeten.
Sorry voor het lange verhaal en ik hoop duidelijk te zijn geweest.

donderdag 11 juli 2013