Wie is er uiteindelijk aansprakelijk voor schade aan een auto, die geparkeerd staat waar het in principe niet mag, en waar duidelijk is dat schade mogelijk is

1 reactie

Dit is een hypotetische vraag (nog) die onze honk- en softbalvereniging vaak bezig houdt.
Bij de ingang van het sport terrein, waar ook onze honk- en softbalvelden liggen, hangt aan het hek een bord verboden in te rijden voor auto's.
Het hek staat echter bijna altijd open, en veel leden van de honk- en softbal, alsmede alle andere verenigingen die gebruik maken van het terrein of het verenigingsgebouw, rijden hun auto gewoon het terrein op.
Naast het verenigingsgebouw is een stuk asfalt, wat vaak dus als een soort parkeerplaats gebruikt wordt, terwijl er een (houten) 'Niet parkeren' bord ook nog aan de muur hangt. Dit bord is voor zover ik kan zien geen officieel bord, maar iets zelf gemaakt van de uitbater van het gebouw.
Het hek staat meestal open, omdat de werknemers van het clubgebouw (behoort aan de KLM Personeelsvereniging Nederland toe) niet vaak zo'n zin hebben om de auto 'buiten' het terrein te zetten, en naar hun werkplek te lopen. Ook moeten er met enige regelmaat leveranciers bij het gebouw kunnen komen, dus dan zou men iedere keer naar het hek moeten lopen om de leveranciers in en uit te laten.
Het stuk asfalt waar dus geparkeerd wordt, ligt echter direct naast het honkbalveld van onze vereniging. Op dat veld worden dus vaak wedstrijden gespeeld, en 'slag-trainingen' gedaan. Tijdens het slaan van een honkbal, probeert iedereen die uiteraard binnen de lijnen van het veld te slaan, maar dat gebeurt natuurlijk lang niet altijd. Nu kan het dus voorkomen, dat iemand een 'fout-bal' slaat, een bal die buiten de lijnen terecht komt, en in een heel ongelukkig geval, kan een foutbal dus op het stuk asfalt terecht komen, en een auto raken en daarbij schade veroorzaken, bijvoorbeeld een deuk of een beschadiging aan een ruit.
Wie is er nu in zo'n geval aansprakelijk voor de eventuele schade aan de auto?
We komen altijd tot verschillende mogelijkheden, en weten niet wat nu de werkelijke wettelijke regels zijn.
1. De persoon die de bal slaat, is zelf aansprakelijk voor de schade die hij/zij veroorzaakt.
Dit lijkt aan de andere kant onwaarschijnlijk, want je bent lid van de honkbal vereniging, betaald contributie, dus neemt aan dat je daarmee verzekerd bent?
2. De honk- en softbalvereniging, middels de aansprakelijkheids verzekering (die inderdaad bestaat).
Dit lijkt zeer waarschijnlijk, behalve dan het feit dat m.i. de vereniging dit ook aan kan vechten met het oog op het feit dat de auto daar helemaal niet geparkeerd MAG staan (maar hoe rechtsgeldig zijn de borden....?) en je als je daar dan toch gaat staan, je ook heel duidelijk ziet dat je naast een honkbalveld gaat staan, waaraan een gevaar van rondvliegende ballen hangt.
3. De eigenaar van de auto zelf, hij/zij staat immers waar het niet mag en had het gevaar kunnen begrijpen.
Echter: niet iedereen weet natuurlijk wat een honkbalveld is, en beseft niet meteen dat daar harde ballen uit de lucht kunnen vallen.
4. De uitbater van het clubgebouw, die hoort te zorgen dat daar helemaal geen auto's komen te staan, door bijvoorbeeld het hek dicht te houden.
Echter, wat hoort wel en wat hoort niet tot de verantwoordelijkheden van de eigenaar?

We zijn benieuwd of hier een duidelijke indicatie voor is.

vriendelijke groet,
Rob Smit

zondag 21 augustus 2011