Wie kan ik aansprakelijk stellen? Diefstal

2 reacties

Vrijdag 25 juli 2014 werkte ik vrijwillig als host bij een mode event dat werd gehouden in een afgehuurde ruimte in de stadsschouwburg te Amsterdam. Tijdens het event was er een modeshow, hierna was er een afterparty op een andere verdieping. Ik als medewerkers van het event kon samen met de modellen, designers etc etc konden onze spullen, tassen e.d., achterlaten in een ruimte die op slot zou gaan. Halverwege de avond ben ik nog even naar die ruimte geweest om iets uit mijn tas te halen. Er liep toen een medewerker van het restaurant mee die voor mij de deur opende en daarna weer afsloot. Toen het tijd was om naar huis te gaan zijn wij, medewerkers van het event en de designers, terug gegaan naar de afgesloten ruimte om onze spullen te halen. Al snel ontdekte ik dat mijn tas weg was, met daarin onder andere een twee weken oude MacBook Pro 13" Retina, iPad en andere spullen. Ook de designer ontdekte dat zijn MacBook weg was uit zijn tas. We hebben direct het personeel ingelicht en zijn naar het politie bureau geweest om aangifte te doen. De aangifte kon pas de volgende dag, zaterdag, gedaan worden. Ook heb ik het personeel gevraagd of er camera's in de ruimte aanwezig waren en vroeg of we deze de volgende dag meteen konden bekijken. Dit kon pas maandag, de persoon die de beelden mag bekijken zou dan pas aanwezig zijn.

Zaterdag is er natuurlijk gelijk aangifte gedaan en heb ik mijn MacBook kunnen blokkeren.

Maandag konden we eindelijk de beelden bekijken. Samen met de organisator van het event hebben we de beelden bij de Schouwburg bekeken. Tijdens het bekijken van de beelden, werden de eerste beelden al van het systeem verwijderd. Enkele beelden hebben we kunnen opslaan en die zijn later naar de politie gebracht. De plek waar mijn tas stond, staat helaas niet op camera. Wel zijn er 2 verdachten gezien die de ruimte in gaan als een medewerker van het restaurant staat te praten. De persoon die wellicht de beelden kan terughalen zit in het buitenland en er zou met hem contact gezocht worden. Er is hierover telefonisch en mail contact geweest met iemand van Schouwburg, de persoon die ons de beelden heeft laten zien, de organisator van het event en ik zelf.

Vandaag, 5 augustus 2014, heb ik nogmaals gebeld met de persoon die ons de beelden heeft laten zien. De persoon die de beelden terug zou kunnen halen is nog steeds in het buitenland. De beelden zouden door wellicht een crash in het systeem, zijn verdwenen. Maar alsnog op een ander systeem zijn opgeslagen voor 2 weken en dus nog maar 3 dagen beschikbaar zijn. Direct melde ik dat ik het onprofessioneel en eigenlijk ook belachelijk vind, dat er zo met de beelden wordt omgegaan en omdat iemand op vakantie is, wij de beelden wellicht kwijt raken ondanks dat ik direct naar de beelden gevraagd had. Ik kreeg een geïrriteerd antwoord dat deze persoon geen zin had om voor dit soort "geintjes" in het weekend op zijn werk te verschijnen om deze beelden te bekijken. Ook melde deze persoon mij dat ik het maar met de directie moest bespreken. Hierna heb ik de directie meteen gebeld. Ik verwacht vandaag nog een telefoon terug omdat er niemand aanwezig was.

Mijn vraag is dus of ik de Schouwburg aansprakelijk kan stellen. Ook omdat er geen beelden zijn van dat mijn tas wordt gestolen door de daders, wil ik toch een vergoeding van iemand. Ik ben een student en heb hard gespaard voor mijn spullen. En omdat het personeel van Schouwburg dus niet heeft opgelet en de ruimte open heeft gelaten voor "vreemden" hoop ik dat ik advies kan krijgen hoe ik de Schouwburg aansprakelijk kan stellen. Andere tips om een vergoeding hiervoor te krijgen zijn hartstikke welkom.

dinsdag 5 augustus 2014