Aanmaning voor niet bestelde goederen

3 reacties

Op respectievelijk 2-7 en 16-7 heb ik van Esprit een brief ontvangen, in eerste instantie deze niet geopend omdat ik het vermoeden had dat het ongewenste reclame was, maar uiteindelijk toch geopend en tot mijn verrassing zit er een 1 en 2e Maning in. (blijkbaar word esprit vanuit Duitsland aangestuurd).

Ik zou voor een bedrag van € 168,81 bij hun goederen hebben besteld of ik die wil betalen. in de eerste maning word ik gesommeerd te betalen voor 9-7 en anders komt er € 5,99 voor een volgende maning. Maning nummer 2 gaat dan ook over een bedrag van € 174,80 met daarbij een heel verhaal dat bij een volgende aanmaning ten minste voor € 40,00 aan kosten bij komen.

Ik heb echter nog nooit bij Esprit besteld en zal dit voor kleding ook nooit gaan doen, niet bij hun en ook niet elders.
Goederen van hun heb ik dus ook nooit ontvangen.
Voor het overige wijst Esprit erop dat ik de Maning ook per e-mail zou ontvangen, ook dat is niet gebeurt.

Het vermoeden van mij is dat iemand met mijn gegevens bij Esprit heeft besteld en de goederen op een pakket afhaalpunt (waarschijnlijk Kiala afhaalpunt) heeft laten bezorgen en ook daar afgehaald.

****Een telefoontje naar Esprit leverde een callcenter medewerker op die allereerst opperde dan een familie lid waarschijnlijk zonder mijn toestemming wat besteld zou hebben.(onmogelijk ik leef met mijn partner en de artikelen op de factuur (broek maat 30/30 onder andere) passen ons nog niet eens)
Op de vraag of hij het op wil lossen omdat ik nog een bestelling heb gedaan, nog goederen heb ontvangen is zijn antwoord: dan moet U maar aangifte gaan doen bij de politie en ons daarvan een copie opsturen of wachten op het incassobureau wat wij inschakelen en het met hun regelen. In de eerste suggestie (aangiftte) heb ik niet erg veel trek, gezien de tijd die dat al gauw duurt en het 2e (incassobureau) is al helemaal iets waar ik niet op zit te wachten.
Mijn vraag een leidinggevende aan de lijn te mogen krijgen word beantwoord met: die is niet aanwezig, misschien vanmiddag, moet u dan maar eens een keer proberen terug te bellen.

****Mijn volgende stap was dan maar via het reactie formulier op de site van Esprit de klacht te gaan omschrijven en zo een oplossing te vinden. Alles ingevuld wat er gevraagd werd, (oa ook een klantennummer, waarbij ik daarvoor ook meteen bezwaar maakte omdat ik immers helemaal geen klant ben bij hun en het ook niet wil zijn). Maar versturen lukte niet, het systeem deed niks, wel vond ik enkele uren laten een email van Esprit in mijn emailbox met de volgende kop: Nog maar één klik - en u behoort tot de Esprit newsletter- abonnees! Dus formulier verstuurd niet maar je daar ingevulde e-mailadres word wel meteen gebruikt voor aanmelding bij de nieuwsbrief.

****Dan maar gewoon een email versturen was de volgende stap, hieronder heb ik deze email met sommering aan hun neergezet:

Met grote verbazing ontvang ik een betalingsherinnering voor een bestelling welke door mijn zou zijn geplaatst.
Ik maak dus uitdrukkelijk bezwaar tegen deze "maning".

1. Door mij is op geen enkel moment een bestelling geplaatst bij Esprit of bij Esprit Online Shop.
2. Ik ben geen klant bij Esprit of Esprit Online Shop.
3. Ik heb nooit goederen (of factuur) ontvangen. Logisch, ik heb deze niet besteld.
4. Een factuur of betalingsherinnering zijn niet gegrond.

Wie heeft de bestelling gedaan? Op welke manier? Wordt een IP adres bijgehouden?
Waar zijn de goederen geleverd? Wie heeft voor ontvangst getekend?

Ik verzoek u direct deze punten uit te zoeken.
Ik verzoek u direct de "maningsprocedure" on hold te zetten.

Ik verzoek u direct - uiterlijk per 23.07.2014 - contact met mij op te nemen.
__________________________________________________
Daarop kwam enkele uren later het volgende antwoord:

Hierbij onze excuus voor het ontstane ongemak.

Om u zelf tegen toekomstige onwetmatige bestellingen op uw naam (ook in andere Online Stores) te beschermen, verzoeken wij u vriendelijk hier aangifte van te doen. Wij adviseren u om dit bij de officiële autoriteiten te melden en in ieder geval aangifte te doen bij de plaatselijke politie.

De politie is verplicht de aangifte op te nemen.

Is dit niet het geval dan hebben wij een verklaring nodig van de politie waarin zij aangeven de aangifte niet te kunnen uitvoeren.
Als u dit bij het politiekantoor heeft gedaan, verzoeken wij u vriendelijk, ons hiervan een kopie te sturen.

Nadat wij een kopie van de aangifte hebben ontvangen kunnen wij de aanmaningen stopzetten.

Stuurt u de aangifte a.u.b. naar het onderstaand adres:

Esprit Online Shop
Customer Service
Alte Ricklinger Str. 59-61
D-30823 Garbsen, Duitsland

U kunt dit ook naar ons faxnummer 00800 11 377748 of per e-mail sturen.
Zonder dit formulier kunnen wij de aanmaningen naar uw factuuradres niet stopzetten.

Ook raden wij raden u dringend aan, de verkeerd geadresseerde post NIET te openen en retour naar de afzender te sturen.
Verdere gegevens over de bestelling kunnen helaas niet worden verstrekt.

Hartelijke groeten,
Paulus Bosch
Esprit Team
___________________________________________________
Dit is toch volkomen omgedraaide wereld?

Moet ik aangifte gaan doen om te gaan bewijzen dat ik niet besteld heb?

Moeten zij niet met bewijs komen dat ik wel besteld heb en de goederen ontvangen heb, er moet toch ergens iemand getekend hebben voor de ontvangst van deze goederen?

Zij bieden de klant een mogelijkheid tot bestellen met achteraf betalen en dan ook nog eens afhalen op een afhaalpunt, het adres en naam van de besteller doet er dus helemaal niet toe, iemand kan langs de voordeur lopen, je naam opschrijven en vervolgens met jou adres gaan bestellen en dat allemaal zonder enige controle en dan moet jij maar gaan aantonen dat jij het niet bent.

Ik wil hoe dan ook van deze zaak af en evt. wel aangifte gaan doen alhoewel mijn gedachte op dit moment meer uitgaan naar een aangifte wegens oplichting door Esprit (laat ze maar met bewijzen komen) dan naar een aangifte van misbruik van mijn naam en adres want tegen wie moet ik die aangifte doen?

WIE KAN ER MIJN EEN GOED WERKEND ADVIES IN DEZE GEVEN

woensdag 23 juli 2014