Conflict over afnemen product bij overlijden klant
Mijn schoonmoeder heeft 5 weken terug via het verpleeghuis waar zij zit een bril besteld. Deze zou met 2 weken geleverd worden. Na 4 weken was er nog geen bril en is zij helaas erg plotseling overleden. Nu hebben wij als kinderen de betreffende opticien gebeld. Hij wil dat wij de glazen afnemen. Dit is een aanzienlijk bedrag. Mag hij dit vragen?
Tenzij u aan kunt tonen dat de opticien de lveringsvoorwaarden zelf heeft geschonden (dus wat er op papier staat) staat u zwak. Als erven ontvangt u zowel de baten als de lasten en daar vallen ook dergelijke schulden onder.
Als er geen harde, vaste termijn is overeengekomen en de opticien ook niet in gebreke is gesteld, heeft hij nog altijd een leveringsplicht en zijn je schoonmoeder (lees: haar erfgenamen) gebonden aan de overeenkomst.
Maar zeker als de opticien nog niet aan de glazen is begonnen (maar ook anders), is er alles voor te zeggen - op basis van de redelijkheid en de billijkheid - de koopovereenkomst te ontbinden. Al dan niet "uit coulance". Op basis van artikel 6:2 B.W., dat stelt dat altijd de redelijkheid en de billijkheid in acht moeten worden genomen. Kan hij in redelijkheid de erfgenamen nog houden aan de afnameplicht van iets dat speciaal op maat is/wordt gemaakt voor de overledene?
Voor zover de opticien al wel kosten heeft gemaakt, moeten deze bij ontbinding van de overeenkomst uiteraard wel vergoed worden.
Mogelijk zijn deze kosten te verhalen op de ziektekostenverzekering van schoonmoeder.