Opstappen in restaurant toch betalen?

4 reacties

Dag beste lezers,

Wij zijn met 10 personen voor de verjaardag van mijn moeder (80 jaar) uit eten geweest. Het was op een zaterdagavond rond 18.30. Vlak na binnenkomst kwam de ober vragen wat we wilden drinken, enkele minuten later wilde hij al de bestelling opnemen, 2 minuten daarna kwam hij weer dus we hebben de bestelling geplaatst. Dit alles duurde ca. 10 minuten, in deze tijd zat er naast ons een koppel, vlak daarna kwam een ander koppel met kinderen erbij. Ze begonnen te schreeuwen op onze stoelen te slaan als we niet vlug genoeg onze stoel verschoven zodat ze langs konden, om onze tafel te rennen en zelfs onder onze tafel en stoelen te kruipen. Mijn moeder heeft oedeembenen en had al een paar keer auw geroepen omdat de kinderen eronder kropen. De ouders deden niets, alleen een kwade kop trekken omdat mijn moeder tegen de kinderen snauwde.
Nadat de inhoud van de zout- en pepervaatjes gedeeltelijk onze kant uitkwam heb ik de ober geroepen en gevraagd om een andere tafel, dat kon helaas niet, althans niet met 10 man, dan moesten we gesplitst en verspreid gaan zitten. Toen zei ik dat we dan de drankjes betalen en opstappen, helaas zouden we dan het bestelde eten moeten betalen want het werd al bereid. We waren verslagen, hebben het eten naar binnen geschrokt, en geprobeerd die 3 kinderen niet tussen de stoelen te klemmen, mijn moeder hing zowat met haar borsten in haar eten! Toen ze probeer de stoel naar achteren te schuiven, wat moeilijk ging gezien haar aandoening stond ze met een stoelpoot op het handje van het kind, nou een drama en gescheld van de "buren". We hebben afgerekend en zijn vertrokken.

Omdat we dit dus niet nog eens willen meemaken zou ik graag willen weten wat we in zo'n geval, juridisch gezien, het beste kunnen doen zonder de rekening te hoeven betalen. Op het moment dat je besteld weet je immers niet wie naast je komt zitten dus dan zou je altijd de dupe zijn als je al besteld hebt. Zal natuurlijk ook aan de coulance van de restauranthouder liggen maar toch wil ik weten wat juridisch gezien onze rechten (en plichten) zijn.

Graag uw advies.

zondag 5 april 2015