sport en aansprakelijkheid
Ik ben lid van een kleine (hard)loopgroep. We betalen een (kleine) jaarlijkse contributie (45,-) om daarmee gezamelijke uitgaven te kunnen bekostigen. We zijn niet ingeschreven als vereniging of stichting. Elke week krijgen we één training van een gediplomeerd trainer. Kortom: vrijheid, blijheid. Nu ontstond bij enkele leden de angst van aansprakelijkheid voor blessures. Belangrijkste vraag hierbij is: als we allemaal een verklaring ondertekenen met risico aanvaarding en dat we de trainer of leden van de loopgroep niet aanprakelijk kunnen houden voor eventueel letsel als gevolg van de trainingen, is dit voldoende dekkend? De angst is namelijk dat verzekeringsmaatschappijen een wet uit de kast zullen halen die de afwijzing van aansprakelijkheid ter zijde schuift. Bij voorbaat veel dank voor een antwoord.
In het algemeen is het zo dat pas als de trainer duidelijk grote fouten heeft gemaakt, hij voor de schade opdraait. Hierbij is bijvoorbeeld te denken aan het geval dat hij in het geheel geen toezicht heeft gegeven tijdens de training of aan het geval dat er bijv. zeer slechte en foutieve instructie was, waardoor een sporter bepaald letsel oploopt. Om zijn risico’s te beperken, doet de trainer er dan ook goed aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Maar zelfs buiten dienstverband zal degene die aan een ander werkzaamheden opdraagt en er leiding over behoudt, aansprakelijk kunnen zijn voor de binnen de taakvervulling gemaakte grote fouten van de trainer. Tot zo ver de juridische benadering.
Natuurlijk zullen jullie de trainer wel eerst aansprakelijk moeten stellen en als jullie hem daarvan een vrijwaring geven, is dat niet aan de orde en kom je gewoon in de ziektewet of erger in de WAO zoals alle sporters. Onder de paraplu van bijv. de KNVB ben je als sporter wel verzekerd, maar volgens mij wordt op die verzekering zelden een beroep gedaan of het moet zijn door een ernstige blessure door opzet van een andere sporter, maar bij jullie kan dat ook al niet, omdat (hard)lopen geen contactsport is. Ook zie ik niet gebeuren, dat de trainer een streep op de weg trekt en jullie vraagt om er onder door te kruipen en dat jullie dat dan ook gaan proberen:-)))))). Zorg wel voor de aanwezigheid van zo'n reanimatiekit met devibrilator, want meestal denken dit soort wat oudere hobbyisten, dat het hart nog steeds elke inspanning kan verdragen.
Beste cicero,
Dank voor uw reactie. Hier kan ik iets mee. Het is duidelijk dat de trainer het beste een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan afsluiten en dat wij voor de goede orde hem kunnen vrijwaren. Rest nog onduidelijkheid over de vraag of een verzekeringsmaatschappij van een geblesseerde hier genoegen mee moet nemen. Is het rechtsgeldig en voldoende beschermend dat wij hem (en elkaar) vrijwaren?
Focus niet te veel op het eerste juridische deel. Die beroepsaansprakelijkheid zou wel erg overdreven zijn, als hij alleen jullie groepje "onder handen neemt". Lees ook dit nog maar eens "degene die aan een ander werkzaamheden opdraagt en er leiding over behoudt, aansprakelijk kunnen zijn voor de binnen de taakvervulling gemaakte grote fouten van de trainer" m.a.w. als jij of de hele groep de trainer iets opdragen en dat doen jullie eigenlijk zijn jullie zelf aansprakelijk. Je bent volgens de zorgwet verzekerd en dan meldt je gewoon wat je hebt en dat wordt betaald. Als werknemer ben je verzekerd via de ziektewet en als je AOW hebt, wordt je AOW doorbetaald dus waar ligt het probleem? Vraag anders toch eens een second opinion van een verzekeraar zonder dat deze euro-tekens in de ogen krijgt.