Vergissing bij doorgeven bankrekeningnummer
Iemand uit België koopt een boek. Deze persoon krijgt van ons het rekeningnummer en de naam van bank. Bij het eveneens doorgeven van het IBAN-nummer worden per ongeluk twee cijfers verwisseld. Het door de koper overgemaakte bedrag komt daardoor terecht op een verkeerde rekening. Blijkbaar vindt er bij de bank geen koppeling plaats tussen naam en rekeningnummer. De bank wil wel (op verzoek van de koper!) de betreffende rekeninghouder vragen om het foutief overgemaakte bedrag terug te storten maar vraagt hiervoor een bedrag dat hoger uitvalt dan het bedrag waar het om gaat. Wij staan helaas machteloos. Zijn we nu toch verplicht om het boek kosteloos te versturen?
Wat het IBAN-nummer ook moge zijn, maar ik begrijp, dat jullie die 2 cijfers hebben verwisseld. Zie er bij de koper achter te komen, dat de bank dit tarief bij dit servicegeval in de voorwaarden of iets dergelijks heeft staan. Als de koper het geld zelf wil terughalen, zal dat waarschijnlijk behoudens telefoonkosten bijna kosteloos zijn. Naar mijn mening dient de koper de kosten zo veel mogelijk te beperken dus vraag hem het geld zelf terug te halen en hopelijk ligt de ontvanger van het geld niet dwars. Jullie kunnen daarentegen ook dwars gaan liggen en zeggen het boek niet te zullen versturen, todat het geld ontvangen is, want de bankkosten zijn buiten alle proporties. Immers de koper zal zich afvragen of gerechtelijke stappen wel voldoende opleveren. Jullie zijn dan wel een klant kwijt. Wacht eerst het antwoord van de koper af om zelf het geld op jullie (telefoon)kosten teruggestort te krijgen en dat is technisch geen groot probleem en juridisch moet de verkeerde ontvanger dat ook terugstorten.
IBAN staat voor International Bank Account Number. Het is dus overbodig om IBAN-'nummer' te zeggen of te schrijven.
Het is natuurlijk wel treurig dat de bank niets controleert zodat dit soort dingen voorkomen.
Zo'n verificatie kost de bank te veel geld en zijn we niet allemaal naamlozen met een nummer in deze wereld.
Je bent niet verplicht het boek nu gratis aan de koper te leveren. Er moest aan jou betaald worden en dat is nog niet gebeurd. De betaling was immers mislukt. De koper dient dus alsnog (correct) te betalen.
De problemen bij de bank zijn niet jouw problemen, maar de problemen van de koper. Die moet dat met zijn - Belgische - bank maar zien kort te sluiten. Daar staat de verkoper buiten.
Hoe in België de wetgeving en de bankvoorwaarden zijn hierover, weet ik niet. Maar redelijk zou zijn dat de bank de schade bij de koper voor eigen rekening neemt. De bank kiest er uit kostenbesparingsoverwegingen zelf voor niet elke overboekingsopdracht te controleren. Het is dan niet redelijk dat de bank de nadelen van deze eigen keuze maar afwentelt op de cliënt. Wie de lusten wil, moet ook de lasten dragen. Anders zou dit een bonus zijn op het maar helemáál niets meer controleren, zelfs niet steekproefsgewijs, en alle schade maar op de cliënt af te wentelen.
Maar dit staat los van de verplichting die de koper naar de verkoper toe heeft: ervoor te zorgen dat de verkoper de beschikking over het geld krijgt. Pas na ontvangst hoeft de verkoper te leveren.
De bankkosten buitenbeschouwing gelaten heeft de bank de plicht niet om verificatie van banknummer en de geadresseerde te doen. De leverancier dient daar niet onbekend mee te zijn en hij heeft een verkeerd banknummer opgegeven. Je zet de vraagsteller aan tot onredelijk machtsmisbruik. Ik blijf vinden, dat de koper, die deze kosten zo laag mogelijk dient te houden, daarvoor schadeloos gesteld dient te worden. Stel een klant komt bij jou voor gordijnen en geeft je de maten. Je komt de gordijnen ophangen en het is geen gezicht. De klant eist nieuwe of vermaakte gordijnen en vindt, dat jij die kosten moet dragen, omdat je verzuimd hebt de opgegeven maten te controleren. Dan wil ik de haan horen kukelen:-).