Dutasteride voor vrouwen

16 reacties

Sinds 5 juni dit jaar heeft de IGZ eenzijdig besloten dat het bovenstaande middel niet meer aan vrouwen voorgeschreven mag worden. Het middel helpt absoluut bij mannelijke kaalheid (Alopecia Androgenica), waar maar liefst 40% van de vrouwen ook last van heeft.

Het middel was oorspronkelijk bedoeld voor een goedaardig vergrote prostaat maar het stofje dat dat veroorzaakt, knelt ook de bloedtoevoer van de haarwortels van de hoofdhuid af. Vandaar dat mannen kaal worden (en vrouwen dus ook).
Omdat het dus oorspronkelijk voor iets anders was bedoeld (waar het ook voor wordt voorgeschreven), zijn alleen mannen in de testen opgenomen.

Dit is de reden dat de IGZ het verbiedt, het is niet voor vrouwen bedoeld, en erger nog, het zou toch niet helpen en zou wellicht niet goed kunnen zijn voor zwangere vrouwen. Omdat het kaalwordenmechanisme bij zowel mannen als vrouwen dezelfde is, houdt het eerste argument geen steek. Bedenk dat in de dezelfde mededeling gezegd werd dat het voor kaal wordende mannen het nog gewoon voorgeschreven mag worden en het wordt ook gewoon vergoed. Dit terwijl wij vrouwen alles zelf moeten betalen terwijl het gewoon dezelfde kwaal is.

En dan het argument dat het gevaarlijk zou kunnen zijn voor zwangere vrouwen, is ook niet echt nieuw. Er zijn zowel medicijnen die dat zijn, geen goede reden dus.

MIJN VRAAG:
Mag de IGZ specialisten verbieden (want dit doen zij nu) herhaalrecepten voor te schrijven van Dutasteride?

Ik heb hen geë-maild met de mededeling dat ik dit rechtsongelijkheid vind en ook een vorm van discrinatie. Ook dat het wel heel toevallig is dat deze beslissing komt nadat het recent in het nieuws is geweest. Zorgverzekeraars moeten een consult aan een dermatoloog vergoeden natuurlijk en dat werden er ineens heel veel de afgelopen weken.

WIE WEET HIER IETS OVER?

maandag 11 juni 2012