Gesprek opnemen zonder dit aan te geven

2 reacties

Mijn schoonbroer moet op herkeuring bij het UWV, ik heb hem geadviseerd het gesprek op te nemen. Dit omdat hetgeen wat op papier komt te staan meestal niet eens in de buurt komt van wat er daadwerkelijk is gezegd.

Volgens de wet mag je een gesprek opnemen zonder dit vooraf aan te geven als je er zelf aan deelneemt. Of het netjes is is niet aan de orde. Wat je niet mag met zo'n opgenomen gesprek is het publiceren. Logisch is ook niet de bedoeling.
Mijn schoonbroer wil gewoon naderhand nog eens luisteren wat er nu eigenlijk allemaal gezegd is en mocht dit niet overeenkomen met hetgeen er op papier wordt gezet dan bepaalt de rechter (mocht het tot een zaak komen) of hij een dergelijke opname als bewijs aanneemt of niet.

Nu staat op de site van uwv iets waar ik onpasselijk van word, ze proberen gewoon mensen angst in te boezemen, alsof zij het recht hebben andere regels te hanteren, zodat mensen maar vooral geen geluidsopname's gaan maken, dit heeft mijn schoonbroer dus gelezen en ook hij durft het gesprek niet meer op te nemen. Dat is juist wat het uwv wil bereiken zodat ze kunnen schrijven wat ze willen want het tegendeel is niet bewijsbaar.

Citaat van uwv site:

"Gespreksverslag
Wij moeten uw gegevens zo veel mogelijk geheim houden. Ook moeten wij zorgen voor de privacy van de verzekeringsarts en andere betrokkenen. Daarom staan wij het alleen in bijzondere situaties toe dat een gesprek met de verzekeringsarts wordt opgenomen. Wilt u het gesprek opnemen? Dan kunt u hiervoor een verzoek indienen bij de verzekeringsarts. Die bekijkt uw verzoek nauwkeurig en bepaalt of het in uw situatie nodig is om het gesprek op te nemen. U mag de geluidsopname alleen voor uzelf gebruiken en in uw eigen privékring laten beluisteren. Het maken van beeldopnamen is niet toegestaan."

Het lijkt erop alsof het uwv een apart wetboek heeft, sterker nog: boven de wet staat.

Graag jullie mening hierover, alvast bedankt!

woensdag 5 maart 2014