koper ziet af van koop na acceptatie bod door verkoper

2 reacties

Dag allemaal,
We hebben 2x een huis bezichtigd, een bod gedaan, bod werd geaccepteerd door verkoper en pas één dag daarna kregen we informatie van de makelaar dat de echtgenote van verkoper onder bewind is gesteld van de zoon. Dit betekent dat er eerst een machtiging van de rechter moet komen voordat wij zeker weten of makelaar het huis kan leveren. We hebben hem medegedeeld wat wij dan wel de gemaakte kosten vergoedt wilden hebben (hypotheekadvies, opstartkosten voor verkoop eigen huis), makelaar voegde er nog taxatiekosten aan toe en wilde een vast bedrag hiervoor opnemen in het koopcontract.
Echter, na wat telefoontjes kwamen we erachter dat we ook nog 1% boete zouden moeten betalen (van de hoofdsom) als we de hypotheekofferte al zouden hebben getekend en de koop gaat niet door.

Wij kregen er een vieze bijsmaak van en hadden er geen goed gevoel meer over, vertrouwen was ook weg. Er is belangrijke informatie achter gehouden/verzwegen, hadden wij deze informatie gehad voor ons bod dan hadden we waarschijnlijk geen bod uitgebracht of eerst de machtiging van de rechter geëist en dan pas over het koopcontract gesproken. Deze kans hebben we niet gehad, pas 1 dag na acceptatie kwamen ze met deze info op de proppen.

We hebben de makelaar een mail geschreven dat we definitief afzien van de koop (we hadden nog geen concept overeenkomst ontvangen en er is nog niets getekend, (daarbij komt dat we na ondertekening zelfs nog wettelijke bedenktijd hebben van 3 dagen om kosteloos en zonder opgaaf van reden te ontbinden).

Onze vraag: zijn wij in gebreke en zijn hier boete's aan verbonden omdat wij de koop/bod hebben ingetrokken na acceptatie van verkoper? Kan verkoper/makelaar ons alsnog dwingen om het koopcontract te ondertekenen (om daarna alsnog tijdens 3 dagen bedenktijd te ontbinden, zou belachelijk zijn maar goed)?

Graag jullie info,
alvast bedankt!

vrijdag 21 februari 2014