Trouwen in Amerika rechtsgeldig in Nederland?

4 reacties

In mei 2012 zijn wij getrouwd in Las Vegas. Terug in Nederland horen we verschillende berichten over de rechtsgeldigheid hiervan in Nederland. We hebben van het huwelijk een certificaat van de staat Nevada. We hebben geen apostille aangevraagd. Bij de gemeente en de Rijksoverheid geeft men aan dat zonder Apostille er geen rechtsgeldigheid en geen erkenning in Nederland is. Dit was ook de informatie die wij vooraf via internet hebben gelezen. Onze lokale notaris geeft echter aan dat het wel rechtgeldig is, zonder dat een certificaat noodzakelijk is. We zouden dan op dit moment getrouwd zijn in gemeenschap van goederen. Beide partijen baseren hun antwoord op de Wet, Boek 10, artikel 31. Wat is nu juist? Zijn wij wel of niet getrouwd op dit moment?

Een vervolgvraag is, wanneer wij nu in gemeenschap van goederen getrouwd zouden zijn, de notaris aangeeft dat om alsnog huwelijkse voorwaarden op te stellen, twee maal zo hoge kosten gemaakt dienen te worden. In plaats van €650,- is dit nu ineens €950,- totaal geworden. Dit voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden tijdens huwelijk inclusief verdeling, en inclusief de werkzaamheden terzake de beschikking tegemoetkoming Belastingdienst. Het is mij onduidelijk waarom deze zaken geregeld dienen te worden op deze wijze. Onze situatie is niet gewijzigd na de trouwdatum. We hebben dit ook zo bij de notaris aangegeven, maar deze is van mening dat dit zo moet en absoluut niet anders kan. Kan dit anders?

Een laatste vraag hierover: wanneer wij ons huwelijk in Amerika niet registreren in Nederland en geen huwelijkse voorwaarden opstellen, heeft dit dan gevolgen voor ons?

Wij zijn in Las Vegas getrouwd met als doel in Nederland dit eventueel om te laten zetten en huwelijkse voorwaarden te regelen. Afgaande op de informatie hierover van internet vooraf, zou dit op deze manier geen probleem zijn, omdat het huwelijk in Las Vegas hier niet erkend zou worden.

Graag zouden wij een advies in onze situatie krijgen.

donderdag 5 juli 2012