Kwijtschelding Lening DUO

1 reactie

In 2005 heb ik met hakken over de sloot mijn HBO-studie afgesloten. De studiefinanciering die ik hier mee heb ontvangen hoef ik niet terug te betalen. Daarna ben ik een WO-studie gaan volgen en op mezelf gaan wonen. Om dit te kunnen bekostigen heb ik toen een lening bij de DUO afgesloten. Na 1,5 jaar WO-studie ben ik in 2007 moeten stoppen. Ondertussen heb ik ook gezocht naar banen, maar dat was niet zo makkelijk om een baan te vinden. Het ging niet zo goed met me en heb toen hulp gezocht bij psycholoog (ook al tijdens HBO) en bij een loopbaanadviseur van de universiteit.

Uiteindelijk heb ik wel een paar uitzendbanen gehad bij gemeentes op het archief en administratie. In 2008 kon ik al consulent aan de slag. Echter na 1 maand op de werkvloer werd ik overspannen naar huis gestuurd door mijn toenmalige coach. Uiteindelijk ben ik bij de GGZe Eindhoven terecht gekomen, waar bij in 2009 autisme werd vastgesteld. Na 2 jaar ziektewet, want contract bij gemeente was maar 1 jaar, ben ik in de WW voor 3 maanden terecht gekomen en daarna in de bijstand. Ondertussen 2 re-integratie-trajecten doorlopen die beide voor mij geen baan hebben opgeleverd. Dat was heel erg frustrerend voor mij. Voor de Wajong en WIA ben ik afgewezen omdat ik HBO-studie heb afgemaakt en wel het minimumloon kon verdienen, vond het UWV. Er zijn toen wel structurele functionele beperkingen door het UWV vastgesteld en ik mag en kan niet meer dan 30 uur per week werken.

Uiteindelijk ben ik naar de huisarts gegaan, omdat ik niet meer wist wat ik moest doen. De praktijk- ondersteuner van de GGze aldaar heeft me toen doorgestuurd naar een bureau genaamd Autismepunt. Daar ben ik sinds oktober 2010 heel erg goed geholpen door mijn begeleidster en mijn jobcoach aldaar. Met hun hulp heb ik dus een WSW-indicatie gekregen, waardoor ik nu via PGB begeleid werken voor een aantal uur bij een administratiekantoor

Tot slot het punt van mijn verhaal. Ik heb dus dit verhaal ook aan de DUO laten weten met het verzoek de lening, die door de rente sinds 2007 al behoorlijk is afgelopen, of ze deze willen kwijtschelden. Omdat ik door mijn autisme zal ik dus ook nooit een HBO-functie kunnen uitoefenen waar ik toen voor geleerd heb en doordat ik niet meer dan 30 uur kan werken, zal ik nooit genoeg verdienen om deze schuld te kunnen af te betalen. Ik heb tot nu toe, sinds ik de verplichte aflossingsfase in 2009 is ingegaan, steeds een draagkrachtmeting aangevraagd, en ik hoef tot op heden niets terug te betalen. Maar ja de schuld loopt telkens op door de rente.

Omdat mijn schuld voor 2009 is ontstaan val ik nog onder de oude terugbetalingsregels. Ze schrijven in de brief ik citeer: "Hoewel wij begrip hebben voor de situatie waarin u zich bevindt, zijn we van mening dat het in stand laten van uw terugbetalingsverplichting geen onbillijkheid van overwegende aard tot gevolg heeft. Bovendien zijn er voldoende waarborgen voor debiteuren die financieel niet in staat zijn om hun studieschuld af te lossen. Voor heb bestaat de mogelijkheid om een verzoek in te dien om het vastgesteld maandbedrag te verlagen" .

Sorry voor het lange verhaal Echter, de DUO heeft mijn verzoek afgewezen. Mijn vraag is nu of het nog zin heeft om hier bezwaar tegen te maken?
Als iemand advies voor me heeft dan hoor ik dat graag

maandag 9 december 2013