autoschade tijdens bootovertocht

9 reacties

Wij hebben onlangs een nogal lastig voorval gehad waarbij niemand zich aansprakelijk vind voor de schade. Wij hebben een schade aan de auto opgelopen tijdens een overtocht met de boot naar IJsland; met Smyrill Lines. Tijdens de heenreis stormde het op zee waardoor de boot behoorlijk schommelde, echt behoorlijk! De auto's staan op het onderdek en daar kan niemand bij wanneer we varen. Tijdens deze overtocht is de auto die achter ons stond, gaan rollen. De auto is een aantal keren naar voor en achter bewogen en heeft daarbij de auto's die voor en achter hem geparkeerd stonden, beschadigt. Onze auto stond voor de bewegende auto en is door het stoten naar voren gebeukt. Daardoor raakte onze auto met de voorkant ook nog eens de auto die weer voor ons stond. Wij hebben dus zowel aan de achterkant als aan de voorkant schade opgelopen van ca. €2000 euro.
In de voorwaarden van de bootmaatschappij staat vermeld dat de auto op de handrem gezet moet worden. Nu is het vreemde dat de auto achter ons, die is gaan rollen, wel op de handrem stond. Ook onze auto stond op de handrem. Op het dek was een sleepspoor van onze banden te zien dus die stonden geblokkeerd.
De leidinggevende van het autodek heeft geconstateerd dat de auto achter ons tegen onze auto aan stond bij aankomst op de Farour Eilanden en heeft na inspectie geconcludeerd dat die auto achter ons alle schade heeft veroorzaakt.

Nu is de vraag: wie gaat deze schade vergoeden?
- De bootmaatschappij omdat zij wisten dat er storm op zee was en de auto's niet hadden vastgezet met kabels? De automobilsten hadden namelijk wel volgens de regels gehandeld zoals de handrem optrekken.
- De automobilst die achter ons stond? Het lijkt me namelijk heel goed mogelijk dat de handrem niet goed werkte waardoor de auto in beweging kwam
- Of is de schade voor onszelf vanwege stormschade. Dit wordt nl niet altijd vergoed.

Onze autoverzekering heeft inmiddels de bootmaatschappij benaderd maar de verzekring gaat niks uitkeren vanwege stormschade. De eigenaar van de auto die de schade veroorzaakt heeft, stellen zich dom op(het zijn belgen) en zeggen dat ze niet aansprakelijk zijn omdat ze hun auto niet hebben zien bewegen. "We zaten niet in de auto dus hoe kunnen wij dat gedaan hebben"

Een lastige situatie dus. Maarom nu zelf voor de schade op te draaien terwijl wij hier totaal geen schuld aan hebben, lijkt me erg belachlijk.

zaterdag 23 juni 2012