Computer terug geven?
Mijn schoonouders hebben twee weken geleden een apple computer gekocht. Het zelfde weekend zijn we druk in de weer gegaan met de hele familie om de computer te installeren en alle pakketten, iclusief passwords, over te zetten.
Ruim een week later belt de winkel dat ze verkeerde computer hebben meegegeven. Ze hebben een computer voor 1600 betaald en een van 1900 meegekregen. Of ze die even per direct willen komen inleveren. Geen excuses, geen aanbod om de ' eigenlijke' computer alvast voor ze te installeren, niets.
Met name ook de onbeschofte benadering heeft er toe geleid dat we als familie hebben besloten dat ze pach hebben. Hadden ze mijn schoonouders anders benadernd dan waren we best bereid geweest om mee te werken.
Nu worden mijn schoonouders bestookt met telefoontjes en brieven van de winkel. Ze moeten de computer terug brengen of 300 euro bij betalen.
Wie heeft er nu gelijk? Zij hebben toch een fout gemaakt?
Mijn schoonouders vinden het ook erg vervelend omdat al hun passwords ook al op de computer staan.
De winkel heeft gelijk als op de koopovereenkomst de goedkopere computer staat die u niet geleverd heeft gekregen. Staat er de duurdere computer op, dan mag u hem houden. Een termijn van 2 weken is niet onredelijk om terugvordering te sommeren.
Het u onvriendelijk benaderen hierover is niet netjes, maar geen argument in de rechtspraak. Dat mag op een zakelijke en directe manier. Door u de optie te bieden het verschil te betalen doen ze al een handreiking, maar zelfs dat hoeft niet.
In beginsel heeft de winkelier het recht de computer om te ruilen voor de computer die wél geleverd had moeten worden, want dát is waar de koopovereenkomst over ging.
Echter: de klant wist waarschijnlijk niet dat hij de "verkeerde" computer had. Aan de buitenkant zie je dat vaak niet, want het verschil zit vaak van binnen. En niet iedereen is voldoende computertechnisch geschoold.
Analoog aan de regeling dat een winkelier gehouden kan worden aan een te lage geafficheerde prijs, als die niet zódanig te laag is dat de koper nattigheid moest voelen, zou men kunnen zeggen dat dat de winkelier de klant hier het voordeeltje ook moet gunnen, als de klant het zo wil. Dat zou, als de klant het zo wil, in ieder geval redelijk zijn (hoewel de koopovereenkomst anders luidde).
Wel is de klant waarschijnlijk niks te verwijten en dan dient de winkelier bij omruiling voor de overzetting van alle bestanden op de nieuwe computer te zorgen. Díé hoeft de klant niet af te staan. En deze schade is hem niet aan te rekenen. Wel die winkelier, die beter uit had moeten kijken wat hij leverde. Híj maakte de fout en had beter uit moeten kijken.
Of de winkelier dan nóg wil omruilen (als het van de klant niet hoeft), zal uit overleg moeten blijken.
Eerst overleggen dus met de winkelier.
Dat is dan jammer voor de winkelier maar het geleverde goed is niet meer in staat van levering en het daarin terug brengen is niet redelijk te achten. In deze heeft de verkoper diens verantwoordelijkheid. Het geleverde kan niet geruild worden en dat hoeft ook niet. De verkoper kan de meerprijs niet verhalen.
Burgerlijk Wetboek Boek 7
Burgerlijk Wetboek Boek 7, Bijzondere overeenkomsten
Boek 7. Bijzondere overeenkomsten
Titel 1. Koop en ruil
Afdeling 1. Koop: Algemene bepalingen
Artikel 41
De bevoegdheid tot terugvordering kan slechts worden uitgeoefend voor zover het afgeleverde zich nog in dezelfde staat bevindt als waarin het werd afgeleverd.
Maar Troubleshooter, het product is wel zeer makkelijk in de originele staat terug te brengen door de leverancier. Ik denk niet dat je argument opgaat. Software/documenten plaatsen op een harde schijf zou ik niet verstaan onder het veranderen van de staat van het systeem.