Eens gegeven, blijft gegeven, of niet?

5 reacties

Mijn vrouw en ik vinden het leuk om te varen. We hebben zelf een grachtenbootje, niks bijzonders. Op marktplaats ziet mijn vrouw een klein bootje waarmee je door Nederland kunt varen. De boot wordt aangeprezen als vakantieplaats en van binnen en buiten in orde. Vraagprijs 2000 euro. Na wat heen en weer contact met de verkoper, blijkt het verkocht. Een tijdje later duikt de advertentie weer op. Afspraak voor bezichtiging gemaakt, waarbij de verkoper ons vertelt dat boot door vrienden is gebruikt en ergens anders is aangelegd. Op betreffende lijstje aangekomen zien we een bootje dat naast grote vaartschepen is aangelegd, naar later blijkt door Rws eerder al versleept, en dat door harde golfslag forse schade heeft.
Verkoper meldt zich, klaagt ach en wee, vertelt dat ie onder forse tijdsdruk zit vanwege privé omstandigheden. We helpen boot te starten, wat niet lukt, verleggen damen met verkoper boot naar betere aanlegplaats (waar bord staat dat boot na paar dagen weg moet vanwege werkzaamheden). Verkoper raakt gefrustreerd en overhandigt ons op zeker moment de sleutel, dankt ons voor de hulp en schenkt ons de boot. Zegt letterlijk, " anders had ik hem laten zinken". Verkoper vertrekt meteen. Mijn vrouw en ik zijn verrast met de gang van zaken, maar vinden het ook wel charmant. We besluiten een bevriende monteur te vragen om de volgende dag boot aan de praat te krijgen. Die gaat samen met mijn vrouw en is volle dag bezig. Ondertussen is Rws behulpzaam om de boot naar een veiliger plek te verslepen. Mijn vrouw geeft haar gegevens, mocht er iets gebeuren. Zij houdt bovendien de verkoper op de hoogte van de gang van zaken, zodat ie weet dat zijn boot biet verloren is gegaan
Contact met verkoper blijft amicaal, maar er wordt geappt dat vriendin van hem het stm vindt dat hij boot gratis heeft weggegeven.
Volgende dag reizen mijn vrouw en monteur weer naar boot, krijgen hem gestart en varen richting onze woonplaats. Duidelijk wordt dat de boot verre van vakantieplaats is. Diverse gebreken zijn, variërend van niet werkende electriciteit tot zwaar beschadigde buitenreling en dek. Motor loopt ook niet lekker: roken, afslaan bij stationair lopen ed.
Mijn vrouw houdt contact met de verkoper en krijgt opeens te horen dat de boot natuurlijk niet gratis is. Of we 2000 euro willen overmaken. Dat is ons wat te gortig. Wij vertellen verkoper over onze inspanning, gebreken aan boot en bieden hem aan de boot terug te nemen tegen vergoeding gemaakte kosten, zijnde 600 euro. Verkoper dreigt politie in te schakelen. Wij antwoorden dat we politie graag te woord staan en herhalen ons voorstel. Verkoper komt later met voorstel om 2000 minus 6000= 1400 euro te betalen.
Voor ons is dit niet acceptabel. Wij willen boot gewoon terug geven, want het is eufemistisch gesteld een opknapper. Maar wel tegen vergoeding van de 600 euro gemaakte kosten. Wat is hier recht, en wat is hier krom.?
Wij hebben de hele communicatie met verkoper op app staan, met uitspraak "gratis gegeven".

donderdag 22 september 2016