aankoop 2dehands auto

2 reacties

Ik heb een 2dehands auto aangeschaft bij een garage. 4500 euro

Deze auto had geen nap (nationale autopas). Betekend dat er een onlogische volgorde is van de km stand bij de apk keuring. Hiermee kwam de verkoper zelf en hij had ook meteen de rede. Km stand nu 188.000 maar ik 2008 heeft een garage de auto 3 keer achter elkaar geprobeerd af te melden met een km stand die 10.000 km lager lag dan dat de auto het jaar ervoor was afgemeld. Dus km stand klopt wel alleen fout gegaan bij het afmelden. Teller rapport met naar van de garage mee gekregen.

Km stand 188.000 staat ook op de factuur.

Bij navraag over de staat en het onderhoud verteld de verkoper ons dat de auto al 10 jaar bij hem in onderhoud is en hij heeft hem gekocht omdat hij zeker weet dat het een goede auto is en er niets mis mee is. En inderdaad auto is jaren in ouderhoud volgens het onderhoudsboekje. Wel valt op geen 10 jaar maar wel als sinds 2011 wat ons gerust stelt.

Bij navraag over het olie verbruik verteld de verkoper ons dat de auto van beurt naar beurt rijdt en er tussendoor geen olie moet worden bijgevuld.

Uiteraard een proefrit gemaakt en alles zag er goed uit.

4500 en geen garantie maar met deze aantoonbare zaken en het verhaal voelt het goed.

De auto blijkt direct in dezelfde week al problemen te hebben de auto hapert/stottert tussen de 1500 en de 3000 toeren.

Gevraagd aan de verkoper of hij ernaar wilde kijken. Een stukje gereden met de verkoper naast mij. (uiteraard stotterde de auto op dat moment niet) auto achtergelaten en de verkoper heeft hem uitgelezen. Niks te vinden en auto weer terug.

Bij toeval omdat ik plots een geluid hoorde bij mijn linker voorwiel ( losse bout die ergens is tussen gevallen slordigheid van monteur zegt hij om dat er een ander motor in zit) kom ik er achter door het verspreken van de monteur dat ze er een andere motor in hebben gehangen. De oude motor staat er zelfs nog. Verkoper niet aanwezig.

Enkele dagen later de verkoper ongezocht en gevraagd waarom hij niet heeft gezegd dat er een andere motor in zit. Antwoord: omdat niet iedereen dat wilt en de auto dan koopt. Maar er staan veel minder km's op iets van 80.000/90.000 dus reageer nog van o minder km's dat is beter. Mag ik de documentatie daarvan. Antwoord: dat gaat niet dat zit al te ver in de administratie.

Conclusie: Als ik had geweten dat er een andere motor in zat had ik de auto niet gekocht want:

*Auto is minder waard zonder juiste motor en ouderhoud geschiedenis.
*Verkoper gelogen over teller rapport en verkeerde km stand op factuur.
*Verkoper gelogen over goede auto altijd in onderhoud niks mis mee (van motor wist hij niks net gekocht)
*En olie verbruik van beurt tot beurt tussendoor is er nog nooit olie bijgevuld is wel de grootste leugen.

Ja verkoper heeft wel naar de motor gekeken en zelfs de airco nog bijgevuld zonder wat te rekenen. Maar heeft staan te liegen om de auto te verkopen. Verzoek aan de koper om de overeenkomst te ontbinden legt hij naast zich neer. Hij heeft juist gehandeld hoeft niet te melden dat hij de motor heeft vervangen. Ik moet maar naar de rechter zegt hij.

Graag advies over dwaling en non-conformiteit. Is dit haalbaar?

woensdag 24 mei 2017