Aankoop 2e hands auto

2 reacties

Vandaag 2 weken geleden 9 juni 2017 jongstleden hebben een auto aangekocht.

We hebben de auto gevonden via marktplaats, werd aangeboden als een titanium uitvoering, met volledige onderhoud historie aanwezig, en reeds na gekeken voordat hij te koop kwam staan.

Bij het bekijken van de auto, en proefrit startte de auto niet zonder kabels. Dit kwam omdat de auto lang had stil gestaan dus dit was geen probleem volgens hem.

Na het rijden ( wij zijn geen auto kenners) bevonden we de auto goed. Vroegen aan de verkoper van het RDW erkend bedrijf geen bovag garage trouwens. Of de auto een schade auto was geweest, of andere mankementen vertoonde.

Hij gaf aan dit niet zo te zijn, en hij de auto altijd na keek voordat hij de auto te koop zetten. Aangezien ze RDW erkend waren gingen wij van goed vertrouwen uit. Na een bod waarbij hun mee instemde kochten wij de auto en namen de auto mee naar huis.

Thuis aankomen, eerst onze auto even laten zien aan familie, mooie auto! Ja qua uiterlijk zeker een mooi auto. Hij reed voor ons idee prima, maar hadden wel een gevoel dat hij op de snelweg wat inhoud bij een bepaald aantal kilometers en lang rijden. Na de advertentie nog even na te hebben gelezen stond er bij het kopje waar je zelf kan invullen stond er qua verbruik 1 op 17. Echter moesten wij een uur naar huis rijden. We hebben de auto vol gegooid met benzine en na thuiskomst was er al iets dan een kwart weg. En gaf de auto aan nog maar 233 km ermee te kunnen rijden. Dat betekent nog geen 500 kilometer met een tank van 40 liter. Poeh dat is geen 1 op 17 zoals er stond.

Zaterdag: Ik moest werken, mijn man wilde mij weg brengen in de nieuwe auto, auto startte meteen. Fijn dus dat gaat goed. Alleen toen hij mij weer wilde ophalen. Gebeurde er helemaal niets. Hij startte niet.
Mensen aangesproken die ons hielpen met het starten van de auto met startkabels dit gebeurde ook bij de garage.
Hij startte weer en we reden naar de supermarkt. Ook daar startte hij niet, fijn! Volle tassen met boodschappen mee in de hete zon en een auto die niet start.

Weer gestart met startkabels, we reden naar huis, boodschappen uitgeladen en toch maar even de beste man terug gebeld.
Hij vond dit vreemd dat dit zo was, ook hoorden we wat gekraak achterin de auto waarbij we onze twijfels kregen en vroegen wat hij hiermee kon. Na 1 dag ons al 3 keer laten staan van een auto uit 2009 gekocht zonder mankementen zoals verkoper deed vermoeden. Klopte niet.

Hij stelde voor, maandag terug te bellen hij moest eerst overleggen.

Maandag moesten we zelf bellen..
We konden woensdag een nieuwe accu ophalen en keek even naar het gekraak. Balen. Hele weekend tot aan die woensdag niet kunnen gebruiken. Woensdag auto gestart met startkabels en op naar het bedrijf toe.
Daar aangekomen ( mijn man moest er dag voor vrij vragen ) nieuwe accu erin en keek even naar het gekraak bleek niets volgens hem.
Man gaf aan dat hij vond dat de auto zoveel benzine verbruikt, verkoper vond dat vreemd. Ze gaven elkaar de hand en tot ziens.

Donderdag eindelijk kunnen we dan nu gebruik maken van de auto!
Manlief gaat naar het werk toe en om 5 uur vrij te zijn, even eten halen want om 7 uur richting sportschool. Hij moest een klein stukje snelweg nemen. Toen begonnen er ineens allemaal lampjes te branden in de auto. Olie lampje en Motormankement lampje.
Nee he! Wat nu weer, ik werd hierdoor zo boos dat ik mij voelde opgelicht. €5500 is zuur verdiend geld. En dan krijg je dit!
Heb toen op Facebook forum waarin autos worden aangeboden een post gezet met de naam van de garage waarbij ik aangeef wat er was gebeurd. Kort samen gevat. En dat het een tip was goed op te letten wat je koopt. ( post foto van gemaakt )
De beste man van het garage bedrijf kreeg via via dit bericht ook opgestuurd. En was niet blij dit te lezen. Post heeft er 2 a 3 uurtjes opgestaan van 8 uur tot plus minus 11 uur. Hij reageerde met dat hij in overleg met rechtsbijstand hier toch op reageerde. Bijzonder dachten we nog zo laat in contact geweest met rechtsbijstand.

De auto stond met 2mm olie op peilstok aan de kant van de weg. ( maar auto was toch nagekeken dit kijk je dan toch ook na? )

Via andere garage bedrijven geven we tips wat we konden doen, en ook dat we eigenlijk in ons recht stonden de auto terug moest naar de garage. Het was nog niet eens 1 dag dat we hem goed konden gebruiken!!

1 tip waren we zo blij mee dat we meteen gedaan. Ford dealer bellen of ze hem konden na lezen en na kijken.
Natuurlijk kost wel 95 euro pff. En weer een dag vrij vragen.
Wat blijkt :(
Auto is gevaarlijk om mee te rijden, bougies/bougiekabels stuk waterpomp stuk, nokkenassensor, multiriem vervangen. distributie vervangen, en nog vele meer dingen. Hele uitdraai ervan gekregen.

Juridisch advies gevraagd, deze gaf aan dat wij in ons recht stonden, maar er wel eerst andere stappen genomen moest worden. Zoals vragen om herstel of vervanging. Wij waren onze vertrouwen helemaal kwijt, zou hij het dan wel vervangen?
Wij besloten zelf op te bellen en aan te geven zonder juridisch werk te gaan dat hij de auto gewoon terug neemt. Voor hem beste optie als we dit voor de rechter of advocaat zouden leggen staan wij sterk met alles wat we op papier hebben. Wet van deugelijk product, met wat hij ons aanbood.
Ook bleek het hele type nummer anders dan hij ons verkocht dus ook dat klopte niet.

De beste man wil ons geen 5500 terug geven, maar 5000 omdat we op facebook een bericht met zijn naam hebben geplaatst.
Nee ho even dat doen we niet, jij verkoopt ons een auto wat goed was volgens jou, hij gaf aan toen we zeiden zonder olie te zitten. Oh dat heb ik dan over het hoofd gezien.

We hebben een advocaat in handen genomen, maar hebben jullie tips?

vrijdag 23 juni 2017