Auto ingeruild en garage wil ons aansprakelijk stellen voor 'verborgen gebrek' en misleiding

1 reactie

Hallo,

Onze 12 jaar oude BMW begon in 2015 meer olie te verbruiken dan normaal. Wij hebben de auto diverse keren naar de BMW dealer gebracht. Die repareerden soms wat, maar het olieverbruik bleef. In het voorjaar van 2016 drongen wij aan op een uitgebreide onderhoudsbeurt en zoektocht naar de lekkage. Toen kwam de dealer met een verhaal dat de motor gereviseerd moest worden om de olielekkage te verhelpen. Kosten: EUR 8.000. Wij vonden dit uiteraard te veel geld voor een auto van 12 jaar. De garage verzekerde ons dat we er ook in konden blijven rijden en dan gewoon het extra olieverbruik op de koop toe moesten nemen.

We besloten toch naar een nieuwe auto uit te kijken. In mei 2016 hebben wij een Opel gekocht en de BMW ingeruild. De Opel dealer vroeg niet naar gebreken. Zelf hebben wij aangegeven dat de auto erg veel olie verbruikte. Hierop heeft de garagehouder geen vragen gesteld. Hij heeft de auto gestart en is er omheen gelopen. De auto is via de Opel garagehouder verkocht aan een tussenhandelaar. Nu in februari 2017 komt de garagehouder bij ons terug en zegt dat de nieuwe eigenaar het olieverbruik heeft opgemerkt en dat motorrevisie noodzakelijk is. De kosten van EUR 8.000 wil de tussenhandelaar via de Opel garagehouder op ons verhalen. De garagehouder heeft van onze oude BMW dealer gehoord dat wij op de hoogte waren dat alleen motorrevisie een oplossing was tegen de lekkage en vond dat wij dit hadden moeten melden.

Hoe zit dit juridisch? Wij hebben het hoge olieverbruik wel degelijk gemeld. En hoe zit het met de onderzoeksplicht van een koper? In dit geval is er ook nog eens sprake van een doorverkoop van de Opel garagehouder aan de tussenhandelaar. Zowel de Opel garagehouder als de tussenhandelaar hebben verder geen vooraf onderzoek ingesteld naar het hoge olieverbruik.

dinsdag 21 februari 2017