Bekroond door redactie: 10.000 punten behaald in een periode van 2012-2016
PA
Paulus0013
Aantal ontvangen sterren: 9
Bekijk details

Auto niet volgens beschrijving verkoper

6 reacties

Normaal geef ik zelf advies, maar nu zit ik zelf even klem.

Ik heb een auto gekocht met schade van een particulier. Deze zou enkel blikschade hebben volgens de advertentie (opgeslagen), maar ook in persoonlijk gesprek naast de auto werd dit herhaald (getuige aanwezig).
Verder zou de auto technisch in orde zijn.
Op basis hiervan heb ik de auto gekocht om op te knappen.
Nu ik bezig ben met opknappen blijkt er toch wel wat meer werk aan te zitten dan enkel wat blik vervangen. Er moet zelfs een stuk uitgeslepen worden en vervangen omdat het allemaal erg krom is. Rechttrekken lijkt mij geen optie. Hier kwam ik pas achter nadat ik reeds kosten heb gemaakt voor vervangende delen en ik er mee aan de gang ging deze te plaatsen.
Daarnaast loopt de auto niet heel best met koude motor en slaat soms af. Ik heb misschien +/-500km met de auto gereden sinds de aankoop.

Wat mij betreft voldoet de auto dan ook niet aan het beeld dat verkoper mij heeft geschapen. In deze staat is de auto enkel geschikt als sloper en zou dan ook stukken minder waard zijn.
Ik zit nu met een financiële strop. Verder opknappen kost waarschijnlijk aanzienlijk meer dan wat ie bij verkoop op zal brengen. Niet opknappen, maar bv in onderdelen verkopen levert ook een aanzienlijk verlies op. Helemaal nu ik er al extra geld (en aardig wat tijd) in heb gestoken voor vervangende onderdelen.

A. In beginsel ben ik van mening dat verkoper mij niet juist heeft geïnformeerd en op basis daarvan zou ik hem willen verzoeken de koop terug te draaien of te ontbinden. Maar ook dan nog heb ik onnodige kosten gemaakt. Wat moet daar mee gebeuren? Ik kan de auto niet terugbrengen in de staat zoals ik hem heb gekocht. Veel onderdelen zijn vervangen en omdat ze stuk waren weggegooid.
Of B. ik had beter moeten onderzoeken wat de schade was. De informatieplicht gaat in principe voor, dus als iemand mij meldt dat de schade x betreft en dat blijkt achteraf anders, zou mijn onderzoekplicht daar niet aan af moeten doen.
Of wellicht C. mindering van de koopprijs. Al zit ik dan nog met het risico dat ik de boel in onderdelen kwijt moet zien te raken.

Dat de auto soms afslaat zie ik op dit moment niet als het grootste probleem. Of ik moet bij nader onderzoek nog meer mankementen aan de motor gaan vinden, dan kan het een ander verhaal worden.
Het gaat mij er vooral om dat de schade ernstiger is dan werd voorgehouden. Hierdoor lijkt repareren niet haalbaar. In theorie kan je technisch gezien alles wel repareren, maar het kostenplaatje kan dan enorm uit de hand lopen. In dit geval lijkt het het niet waard.

Kan ik de verkoper sommeren de auto terug te nemen en hoe zit het dan met de gemaakte kosten? Dat de MRB en verzekering voor eigen rekening komen prima. Maar ik heb onderdelen vervangen door anderen in goede staat, dat hoeft de verkoper er ook niet gratis bij te krijgen als we de koop terug draaien.

Ik heb verkoper onlangs een bericht gestuurd en uitgelegd dat alles tegenzit. Helaas geen reactie van hem mogen ontvangen.
Komend weekend doe ik nog 1 poging om samen met een bevriende automonteur te bekijken of dit een haalbare zaak is. Zo ja, dan bespaar ik mij de moeite en rond ik de auto af. Zo niet, dan zal ik in conclaaf moeten met de verkoper. Waarvan ik verwacht dat deze zal roepen dat verkocht, verkocht is. Wat juridisch onjuist is.

zondag 24 september 2017