Tweedehands auto gekocht binnen 1 maand meerdere defecten

5 reacties

Hallo,

Een maand geleden een VW polo uit 2004 met ruim 100.000km NAP op de teller via marktplaats bij een RDW erkend handelaar voor €3400 aangeschaft. Dit was inclusief een servicebeurt en een nieuwe APK die een jaar geldig is. Tijdens de testrit reed de auto perfect en ook na de aanschaf geen op of aanmerkingen.

Na bijna 3 weken ging het motor management lampje branden. Gelijk contact opgenomen met de dealer, een afspraak gemaakt bij een garage waar hij nauw mee samenwerkt. Blijkt dat de katalysator niet goed functioneert. Totale reparatiekosten zouden uitkomen op ruim €750. Hier bij zou de katalysator niet worden vervangen maar worden schoongemaakt en alles wat er bij komt kijken. De dealer/garage zou mij tegemoet komen en zelf €400 betalen en ik de overige €350. Ze gaven aan begrip te hebben dat ik hier over wou nadenken aangezien ik net een behoorlijke investering heb gedaan. Ik kon de auto kosteloos mee kon nemen want ik zou prima verder kunnen rijden met een niet goed functionerende katalysator.

Zo'n 2 weken verder (gisteren avond) rij ik op een 50km weg, nader een rood stoplicht waardoor ik moet remmen. Tijdens het remmen een behoorlijke knal, slip een aantal meter rechtdoor en kom tot stilstand. Eenmaal uit de auto gestapt zie ik dat de linker voorband er schots en scheef bij hangt. Ik als leek zie dat de ophanging er totaal is afgeknapt. Na 20 min komt de sleepauto en de medewerker verteld mij meteen (op een verwijtende manier) dat ik de auto niet goed heb onderhouden want de ophanging aan die kant is verroest en verrot. Hem uitgelegd dat ik de auto net een maand heb met een nieuwe APK etc. De medewerker toont gelijk begrip, heeft hem op de sleepauto gezet en bekijkt de auto nog eens goed en verteld mij: deze auto had nooit tijdens de apk goedgekeurd mogen worden, dit zou in principe door elk beginnende leerling automonteur gezien moeten worden. Ook ziet hij dat de remkabel aan de zelfde band is vervangen want deze ziet er z.g.a.n. uit. En geeft aan dat het onmogelijk is dat je een verrotte ophanging over het hoofd ziet maar wel de remkabel vervangt. Het laatste wat hij me nog vertelde is dat ik ontzettend veel geluk heb gehad dat dit op die plek gebeurde en niet op een drukke snelweg, dan had ik dit waarschijnlijk niet na kunnen vertellen.

Nu sta ik op het punt contact op te nemen met de handelaar waarvan ik hem heb gekocht en ben ik benieuwd of er iemand tips voor mij heeft. Want ik durf niet meer in deze auto te rijden ookal zou hij gemaakt worden. Ik ben van plan het stappenplan van de ANWB te volgen volgens de onderstaande link.
https://www.anwb.nl/juridisch-advies/koop-en-onderhoud/klachten-na-aanko...

Zal ik de handelaar via Whatsapp contacteren zodat ik alles zwart op wit heb staan of zal ik dit gewoon mondeling via de telefoon doen?

P.s. ik heb altijd goed contact gehad met de handelaar die altijd erg vriendelijk was. Dus (in eerste instantie) geen disrespect naar hem toe.

vrijdag 27 oktober 2017