Salaris
Op het moment werk ik voor een klein bedrijf waar ik wekelijks (elke vrijdag) een percentage van mijn salaris uitbetaald krijg (percentage onbekend). Het overige zou ik rond de 20e van de maand moeten krijgen, dit staat ook in mijn contract. Helaas is het nu zo dat mijn werkgever vier maanden achterloopt met de overige bedragen. Wekelijks gaan de betaling prima, al weet ik niet of de uren ook kloppen want de loonstroken pas verzonden worden wanneer de maand volledig betaald is, deze heb ik dus al enige tijd ook niet ontvangen.
Ik heb dit al meerdere keren aangekaart bij de werkgever, maar daar krijg ik of een slap antwoord van of helemaal geen antwoord. Mijn vraag is dus wat kan ik doen om dit geld te wel te krijgen, zo snel mogelijk, en moet ik genoegen nemen met alleen het salaris of zou ik een loonvorderingsprocedure moeten aanspannen. Eerlijk gezegd heb ik daar geen trek in, want het werk wat ik doe is erg leuk en ik zou het graag blijven doen.
Als werkgever uit zichzelf niet snapt dat het geregeld moet worden, zal er uiteindelijk niets anders over blijven dan een procedure.
Wel loopt werkgever het risico dat hij erg veel vertragingsrente moet gaan betalen over het loon als het daarop uit draait.
Ik citeer uit wetboek 7:
Artikel 625
1 Voor zover het in geld vastgesteld loon of het gedeelte dat overblijft na aftrek van hetgeen door de werkgever overeenkomstig artikel 628 mag worden verrekend, en na aftrek van hetgeen waarop derden overeenkomstig artikel 633 rechten doen gelden, niet wordt voldaan uiterlijk de derde werkdag na die waarop ingevolge de artikelen 623 en 624 lid 1 de voldoening had moeten geschieden, heeft de werknemer, indien dit niet-voldoen aan de werkgever is toe te rekenen, aanspraak op een verhoging wegens vertraging. Deze verhoging bedraagt voor de vierde tot en met de achtste werkdag vijf procent per dag en voor elke volgende werkdag een procent, met dien verstande dat de verhoging in geen geval de helft van het verschuldigde te boven zal gaan. Niettemin kan de rechter de verhoging beperken tot zodanig bedrag als hem met het oog op de omstandigheden billijk zal voorkomen.
2 Van dit artikel kan niet ten nadele van de werknemer worden afgeweken.
Helaas worden deze vertragingsrentes in de praktijk veel gematigd door de rechter.