Bewindvoering aangevraaagd onder bedreiging van "curatele / ontoerekeningsvatbaar" alsnog opzeggen
Ik sta zelf nu onder bewindvoering. Daar is een heel verhaal aan vooraf gegaan.
Sinds 2007 ben ik na op mijn VMBO conflicten te krijgen in de klas en door het gevoel,
dat ik thuis niet meer kon leren wat ik nodig zou hebben, begeleid gaan wonen
binnen de GGZ.
Daar heb ik nooit de rust gekregen die ik nodig had. Ik werd ook maar gewoon in het diepe
gegooid om de basis dingen te leren van onder andere koken en wassen. Maar wanneer
ik ze voor advies nodig had, zaten ze vaak in gesprek of waren ze gevlogen.
Zo ben ik dus 4 keer verhuisd tussen verschillende woongroepen. In dat hele gebeuren,
kreeg ik min of meer verplicht dat ik moest praten met een spv'er. Die vond dat ik
bewindvoering nodig had. Ook de rest van de begeleiding zeiden van dat moet je aanvragen.
Wat er ook bij kwam is dat die spv'er er mooi bij haalde: "Als je het niet zelf aanvraagt, gaan wij
dat voor je doen middels een ontoerekeningsvatbaar verklaring en dan curatele." Ik wist eigenlijk
na te horen van: "Bewindvoering kost jou niks." Heel snel om met mijn eigen conclusie:
"Ik heb van mijn riante "inkomen" nu alleen maar wajong, dus dit zou wel eens makkelijk kunnen worden."
Dat was te kort door de bocht gedacht, want het heeft mij voor meer administratieve rompslomp gezorgd.
Tot overmaat van ramp, ben ik ook mijn werkplek bij een grote werkgever in Nederland kwijtgeraakt, doordat
ik zo diep in de ellende zit door bewindvoering. Ik had een opzegging in aanvraag bij het kantongerecht.
Die had het zo druk, dat mijn in december aangevraagde opzegging, in februari/maart pas werd bevestigd.
Maar in januari, kreeg de toen bewindvoerder van mij een brief van de verzekering. Hij was behoorlijk "not amused"
en weigerde dus verder in de opzegging mee te gaan.
Als reactie daarop ging ik naar een advocaat toe. Maar die had weer om sterk te staan een verklaring van een psychiater nodig.
Maar de psychiater is toevallig ook de dga (directeur groot aandeelhouder) van de zorginstelling. En die weigerde te tekenen.
Toen had die mij maar doorverwezen naar een bewindvoering waar hij heel goed mee samenwerkt en hele goede ervaringen
mee heeft. In juli was het pas rond dat ik bij de nieuwe bewindvoering was ingeschreven en dat duurde tot september voor
ze echt konden beginnen.
Het hele geintje heeft me rond de € 1000,- gekost.
Maar gek genoeg pakt zelfs de nieuwe bewindvoering heel slecht voor mij uit. Nu merk ik hoe diep ik mij vast heb gegraven en ben daarom
maar naar een zorginstelling gegaan die ik al heel lang ken en begeleiding van had willen hebben.
Echter zij komen nu tegen alle grenzen aan. Hoe los ik het nu op?????
Beste BrambO, Je zegt het goed... "Hoe los IK het nu op"??? Je zult het zèlf moeten oplossen, dit is allemaal veel te ingewikkeld voor een forum van enthousiaste vrijwilligers.
Dit is een grote rijstebrij-berg intussen van grote en minder grote problemen. Daar kunnen zelfs gespecialiseerde hulpverleners (die kunnen zelden over het muurtje van hun vakgebied heenkijken) niets mee. Die worden al bij voorbaat moe en raken compleet de draad kwijt. Jij bent de enige die het totale overzicht heeft op al je problemen! Jij kent jezelf het beste! Per hulpverlener moet jij dus hapklare brokken gaan maken. Per hoofdprobleem ook de deelproblemen eronder benoemen. Een idee? Heb je een netwerk? Familie, vrienden, een vertrouwenspersoon? Ken je iemand die náást je kan gaan staan? Die je helpt om het probleem in hapklare brokken voor te leggen aan die mensen die daar iets mee kunnen? En een soort stappenplan maken met de volgorde van de stappen? Van welk probleem heb jij het meeste last? Wat wil je het eerst opgelost hebben? Met wie kan je daarover sparren om het probleem zo helder mogelijk op papier te zetten? Kan je nog wat informatie daarover googlen op het web? Je wat inlezen? Je moet het op papier zo makkelijk/inzichtelijk mogelijk maken.
Hulpverleners hebben het erg druk en ook nog last van allerlei bezuinigingen (in de zorg en elders). Bij wie moet je dan op gesprek? Neem dan je "sparring-partner" als toehoorder mee. Twee kunnen samen beter luisteren dan een. Kan die toehoorder ook zien of jouw verhaal goed overkomt of dat er nog iets te verbeteren is? Je hebt allerlei problemen hier goed op papier kunnen zetten. Het begin is er! Het gaat je m.i. óók lukken met wat steun van iemand. Allerlei problemen in de juiste volgorde in hapklare brokken inzichtelijk te maken. En zoveel mogelijk te gaan oplossen. Om zodoende je leven en zelfstandigheid weer zoveel mogelijk terug te krijgen. Ik wens je daarbij alle succes! vriendelijke groet, eline
Dank je eline.
Heb wel een sparringpartner, of zelfs 3. Het vervelende is, dat zij niet mee gaan om bij die gesprekken te zijn.
Zij zijn er van overtuigd dat het alles alleen maar erger maakt.
Ik vind het een goed idee om een sparringpartner te zoeken. Daar ga ik in ieder geval aan werken.
Soms zou ik er aan denken aan wat de rijdende rechter zelf in rtl late night zei. Dat er overal recht gesproken kan worden.
Daarom zou ik bijna vragen of hij zelf even op de koffie wil komen.
Groetjes.
Ik ken inderdaad ook veel klachten over schuldhulpverleners die niets van zich laten horen, te laat betalen of zelfs iets betalen wat (nog) niet betaald had hoeven worden.Er zijn verenigingen waar schuldhulpverleners zich bij kunnen aansluiten om kwaliteit te kunnen waarborgen, dan hebben zij zich te houden aan een bepaalde 'gedragscode' die een vereniging stelt. Voldoen ze daar niet aan die eisen dan worden ze uit de vereniging gezet.
De nvvk.eu is zo'n vereniging. Bekijk de gedragscode op deze webpagina (http://www.nvvk.eu/schuldhulpverlening/schuldeiser). Ik kan de gedragscode file helaas niet openen xD
Stel uw schuldhulpverlener is bij de nvvk aangesloten dan kunt u bij malafide praktijken altijd de nvvk contacteren als een soort van pressie middel. Niemand wilt als bedrijf zijn goede naam verliezen.
Is uw schuldhulpverlening ergens anders aangesloten, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken naar de website van uw schuldhulpverlening. De kredietbankwestbrabant heeft bijvoorbeeld een (pdf) pagina over bezwaar en beroep (inhoudelijk) en verwijst bij klachten (de handelswijze van uw schuldhulpverlener) naar de nvvk: http://www.kredietbankwestbrabant.nl/data/68-1GjbIk6dDnNrq/Daar%20ben%20...
Hij geeft aan dat uw hulpverlener tegen problemen (grenzen) aanloopt. Kunt u die ook benoemen? En wat voor oplossing zou er mogelijk zijn?
Over grenzen, zeg ik dat ze ook tegen het geen contact krijgen met de bewindvoering of de behandelaar van mijn dossier.
De bewindvoerder is aangesloten bij de branchvereniging pbi, wat mij het dubbele kost per maand in vergelijking
met een bewindvoerder die er niet bij aangesloten is. Dit heeft voor mij ook gevolg, dat ik mijn reserves moet opmaken, want vanwege een tekort in de begroting vraagt de bewindvoerder bijzondere bijstand aan.
Hoe dan ook, zit ik in een cirkel waar ik niet uit zal komen. Bijzondere bijstand vult aan tot over de grens, wordt weer stop gezet, gaat eronder, weer aanvragen enz. Met 2015 is het nog maar de vraag of er bijzondere bijstand is. de gemeentes hebben
geld tekort. Door die onzin is het totaal niet motiverend om te werken.
Bovendien, cresendo het gaat om bewindvoering jammer genoeg geen schuld hulpverlening. (verschil zou zijn dat ik er nu waarschijlijk al uit zou zijn al dan niet met een restschuld)
Tot overmaat van ramp, kom ik erachter dat mijn woorden verdraaid zijn door zelfs de huidige hulpverlening.
Weer een vertrouwensbreuk. Nu is het echt helemaal aan. Het pgb is niet stop te zetten omdat daar bewind over staat.
En een fraudemelding doen is ook onduidelijk of dat kan en zin heeft.
Tegen je zin heb je een bewindvoerder gekregen die zich bezighoudt met je financiën, die bestaan uit inkomsten uit de Wajong en een pgb. Was het misschien beleid van de instelling dat iedere bewoner een bewindvoerder moest hebben?
Nu is het probleem dat je de kosten van de bewindvoerder niet van je Wajong-uitkering kunt betalen. Dan moet je je spaargeld aanspreken, want om een beroep te kunnen doen op bijzondere bijstand, mag je maar een vermogen hebben van maximaal €5850,-
Als je weer werk vindt, dan zul je de kosten voor de bewindvoerder zelf moeten betalen, omdat je dan niet meer in aanmerking komt voor bijzondere bijstand.
Als je dus iets extra's verdient, dan schiet je er financieel niets mee op, want je inkomen is dan te hoog om voor bijzondere bijstand in aanmerking te komen. En verdien je minder dan wat de bewindvoerder aan kosten rekent, dan gaat het weer van je spaargeld af.
Je zit nu nog een een zorginstelling? Maar je wilt van die bewindvoerder af omdat je zelf wel met geld om kan gaan, maar je loopt tegen het beleid aan van de instelling?
Dus als je van die bewindvoering af kunt, dan kun je zelf weer beslissen wat je met je geld doet en heb je per maand meer geld te besteden.
Zit het zo ongeveer in elkaar?
@ Ria, Ik probeer jou post recht te draaien:
Het beleid van de instelling zou niet boven het belang van de client moeten gaan. maw: Als je iets zelf kan, moet je niet iemand iets door de strot duwen. Mij is bekend geworden dat er nare zaken zich op de markt van de hulpverlening afspelen. De bewindvoering heb ik met mijn stomme kop na bedreiging zelf vrijwillig aangevraagd. KAssa voor de hulpverlening.
Het beleid zou er vooral op gericht zijn om de eigen portemonnee te beschermen, als ieder een omklapwoning zou huren, ook daadwerkelijk de huur zou afdragen aan de zorginstelling. Het probleem is inderdaad dat het spaargeld kost.
Zoals ik al schreef, woon ik al een tijd op mijzelf, met enkel nog ambulante begeleiding. Maar vanwege problemen in vertrouwen heb en dat ik mij met het pgb in januari niet in de problemen wil werken wil ik alles volledig zelfstandig doen.
Het meest frapante was dat ik de eis van bewindvoering kreeg, ondanks dat ik mijn volledige boekhouding goed had lopen. Wilde te veel pronken daarmee, waardoor ze toch doorduwde met lekker maken om het uit handen te geven. Over naïef gesproken.
Nu wil ik die visieuze cirkel definitief doorbreken.
Uiteindelijk is de post van VincZ dus het beste om te lezen.
Ik ben het volkomen met je eens dat het belang van de cliënt voorop moet staan.
Maar als het een eis is van de begeleidende instantie dat een onderdeel van de begeleiding financiële bewindvoering is, dan zit je daaraan vast. Het is natuurlijk veel gemakkelijker om jou een beetje onder druk te zetten om het zelf aan te vragen, dan als instelling het aan te vragen.
Dat moet je jezelf niet gaan verwijten, dat kan iedereen overkomen.
Moeilijker is het denk ik om er vanaf te komen en financieel weer zelfstandig alles te regelen.
Dat je daarvoor naar de rechter moet, is duidelijk.
Dat je zoals VinZ schrijft een goed onderbouwd financieel plan moet maken ook.
Volgens mij moet je je verzoek op een paar zaken concentreren:
- Dat je voordat je begeleiding kreeg je zaken financieel goed op een rijtje had en zelfs hebt kunnen sparen
- Dat je als onderdeel van je behandelplan zelf bewindvoering hebt aangevraagd
- Dat de bewindvoering voor jou financieel slecht uitpakt.
- Dat je de bewindvoerder niet van je inkomen kunt betalen en je spaargeld aan moet spreken of een beroep moet doen op bijzondere bijstand
- Dat je weer in staat bent je eigen financiële zaken te regelen.
Heb je al eens met je begeleider hierover gesproken? Kun je peilen hoe die er over denkt.
En zoek een goede advocaat.
@ria: De punten die je hebt gegeven, zal ik denk ik wel meenemen.Op je afsluitende vraag: De nieuwe begeleiding weet er van en heb het elke keer erover. Zegt telkens van ik zal ook een brief schrijven om te zeggen dat je het zelf kan en ik zal praten met de bewindvoerder over dat je het zelf kan. De bewindvoerder wil niet luisteren.
Erger nog: wat offtopic zal gaan... Ik zou nu hebberig kunnen zijn en ook nog een hbo studie gaan volgen, stufi ontvangen, precies het advies van de begeleiding opvolgen, tezamen met de toezeggingen van het uwv en zogezegd "postbus 51", dat ik wajong en stufi blijf houden na de decentralisatie van 1 januari. Dat is geld uitgeven, dat ik niet heb. Net zoals het aanvragen van een goede advocaat: Ook geld uitgeven dat ik niet heb. Stom dat de begeleiding dat niet begrijpt. Niet stom als "follow the money" iets anders aan het licht zou brengen.
Maar goed, terug naar het draadje: VincZ, was het maar, dat een advocaat het mee ging verhalen. Waarschijnlijk moet ik gewoon tastbaar materiaal gaan verzamelen, beginnende met een budgetteringscursus.
Weet ook niet of het blijven rondvragen wel verstandig is. Soms blijken complot theorieën meer te zijn dan theorie.
Het is mogelijk wajong en studiefinanciering te krijgen.
Ik heb een paar websites gevonden.
Als je graag wilt studeren vraag dan informatie bij het UWV.
http://www.zoetermeer.nl/digitale-balie/vraag-en-antwoord_44727/item/kan...
http://www.gemeenteloket.minszw.nl/binaries/content/assets/Participatiew...
Ria, Per 1-1 is er de decentralisate. DWZ: iedere gemeente bepaalt zijn eigen wet.
Het kan dus zo zijn, dat door bezuinigen er geen budget is om het voort te zetten.
Daarom vind ik het risico te groot: Ik moet geen geld uitgeven dat ik niet heb.
Geld uitgeven aan een opleiding (toekomst) is geen weggegooid geld. Ik heb zelf een basis stufi, maar je kunt ook extra (gebasseerd op jouw inkomen) en evt. uitwonend aanvragen. Daarnaast is deze lening niet te vergelijken met een lening die je kunt aanvragen bij de bank qua % en krijg je voldoende tijd om jouw schulden na je studie af te lossen.
Ik verwacht uitgaven buiten de studie. Niet alle zaken zijn even goed afgerond. Dus ik pas voor de studie. Zo als VincZ het verwoord heeft, Zo voelt het precies voor mij.
Heet dat niet beslagvrije voet? Hier kun je dat berekenen: http://www.schuldinfo.nl/fileadmin/kwijtschelding/invoerBeslag.php
Ik weet niet of de berekening klopt, ik heb het zelf nooit gebruikt.Volgens mij doet de bewindvoering dit voor u. Verder mogen schuldeisers geen beslag leggen op uw kleding, bed en spulletjes die u gebruikt voor uw werk.
BrambO,
Door de (opgedrongen) bewindvoering word je in een financiële wurggreep gehouden? En beland je financieel door die hoge kosten nog verder in de financiële sores, gaat je spaargeld er ook nog aan? Je wilt financieel weer onafhankelijk zijn en zou dat ook kunnen? Je wordt bij die wens zelfs ondersteund door de zorginstelling? Maar de bewindvoerder wil niet meewerken? Je hebt eigenlijk klachten over de bewindvoerder? M.i. heb je allereerst hulp/ondersteuning nodig om van die bewindvoering af te komen!
Als die aantoonbaar zijn/haar werk niet goed doet? Moet je dat kunnen aantonen.
Zijn er meer klachten over die bewindvoerder? Google eens wat?
Kijk ook nog eens hiernaar: http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/dieper-in-schulden-door-s...
Bel de Soresdienst, die is voor iedereen, jong en oud, die door pech of juridische problemen in een uitzichtloze situatie is beland. Samen worden problemen in kaart gebracht, plan van aanpak opgesteld en wordt dat plan uitgevoerd. (De vrijwilligers komen bij u langs.)
Je krijgt een cliëntcoach, die ondersteund wordt door een team van juristen. De hulp duurt zo lang als nodig is. De hulp is helemaal gratis. Bel naar telefonisch spreekuur van Max Ombudsman, vraag naar de Soresdienst. Tel. 035-6775511, elke werkdag van 10 tot 12 uur. Je hoeft geen omroep-Maxlid te zijn. (Soresdienst is een project van Stichting Max, wordt mogelijk gemaakt door fondsen.)
https://www.juridischloket.nl/over-het-juridisch-loket/media/nieuws/de-s... d.d. 31-7-2014